Oorlogsmunitie ontploft bij maaien berm in Noordschote

Redactie KW

Luc Melis uit Reninge beleefde dinsdagvoormiddag de schrik van zijn leven. Tijdens het maaien van de grasberm in de Westpoeselstraat in Noordschote ontplofte onder zijn maaimachine een mortier.

„Ik was de grasberm aan het maaien met de klepelmaaier toen ik plots een luide knal hoorde”, doet Luc Melis van de Technische Dienst van Lo-Reninge zijn verhaal. „Ik schrok enorm. Ik besefte eerst niet wat er gebeurde. Ik dacht dat ik een elektriciteitskabel had geraakt. Maar toen ik de rook en vuurgensters zag, wist ik hoe laat het was.” Als bij wonder bleef Luc Melis ongedeerd en ook aan de maaimachine is op enkele krassen na geen schade. „Ik vermoed dat het springtuig niet op volle kracht is ontploft, anders kon ik het misschien niet meer navertellen”, zegt Luc Melis nog met trillende stem.

De ontmijningsdienst van het leger Dovo kwam de brokstukken ophalen. Het gaat om een Frans mortier uit de Eerste Wereldoorlog. „Alleen de springstof in de kop bij het ontstekingsmechanisme is ontploft”, aldus Dovo. „De mortier bevatte ook nog 16 kg andere springstof. Die is gelukkig niet tot ontploffing gekomen. Anders was de ravage veel groter geweest.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier