Oorlogsmunitie in bodem vertraagt baggerwerken kanaal Ieper-IJzer

Redactie KW

De baggerwerken op het kanaal Ieper-IJzer lopen vertraging op. Tijdens de werken zijn arbeiders op munitie uit de Eerste Wereldoorlog gestoten. Uit voorzorg loopt nu een een speciaal onderzoek naar de aanwezigheid van ijzer in de bodem.

Ondertussen zijn de werken terug opgestart, maar wel in aanwezigheid van twee munitie-experten. In twee maanden tijd haalde men ruim 600 objecten uit de baggerzone. Onder de gevonden explosieven bevinden zich onder andere obussen, handgranaten, mortieren en kogels. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, maakte de overblijfsels uit de oorlog onschadelijk.

Uit veiligheidsoverwegingen zeeft men de baggergrond extra uit, waardoor het baggeren veel trager verloopt. Als gevolg van de vertraging zullen de uiteindelijke kosten van de werken een stuk hoger liggen. Het einde van de eerste fase van de werken wordt nu in mei verwacht. Vermoedelijk volgt dit jaar de volgende fase, waarin de eerder gebaggerde gedeelte nog verbreed zal worden. Hierdoor zal Ieper terug toegankelijk worden voor grotere binnenvaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier