Oorlogskenner uit Lombardsijde verbolgen over valse BBC World-ploeg van ‘De Ideale Wereld’

Redactie KW

Kristof Jacobs, een man uit Lombardsijde die al jaren gebeten is door de wereldoorlogen en er ook al een lijvig naslagwerk over schreef, is kwaad op VIER en de makers van het satirisch programma ‘De Ideale Wereld’.

In ‘De Ideale Wereld’, een satirisch actualiteitsprogramma op VIER, gepresenteerd door Otto-Jan Ham, wordt af en toe een fake cameraploeg van BBC World op pad gestuurd. De interviewster praat in vlekkeloos Brits Engels met lokale inwoners van dorpen of steden die die dag in het nieuws zijn gekomen.

Eerste gebruik van mosterdgas

Zo ook op dinsdag 12 november, toen het programma een item had rond het eerste gebruik van mosterdgas tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nieuwpoort. Het is Kristof Jacobs toen wellicht ontgaan, maar nu vindt hij het alsnog de hoogste tijd om alarm te slaan. “Met dit schrijven wens ik u op de hoogte te stellen, en de bevolking te waarschuwen voor het gebruik van een valse BBCW nieuwsploeg door productiehuis ‘Woestijnvis’ voor het VIER-programma ‘De Ideale Wereld'”, opent hij zijn persbericht.

“Op dinsdag 12 november 2013 werd in het voormelde satirische programma de draak gestoken met het eerste gebruik van mosterdgas in de Eerste Wereldoorlog in Nieuwpoort. Tot zo ver geen probleem”, weet hij. “Vervolgens meldde de presentator het volgende, ik citeer: ‘Ook de buitenlandse pers was er als de kippen bij’. Daarna toonde men een interview van BBCW nieuws in Nieuwpoort met de schepen van Toerisme (Bert Gunst, red). Die betrokken schepen werd in de namiddag opgebeld door iemand die zich voorstelde als journalist van BBCW, en werd gevraagd om een interview te geven aan het sluizencomplex in Nieuwpoort. De microfoon was voorzien van een duidelijk BBCW logo en tekst.”

“Nieuwsploeg was helemaal niet van BBCW!”

De verbazing groeit bij Kristof Jacobs. “Nu blijkt dat deze nieuwsploeg helemaal niet van BBCW was. Dit werd niet gemeld in het programma, noch aan de betrokken schepen. Ik heb hieromtrent navraag verricht en het productiehuis Woestijnvis wist mij te bevestigen dat het hier geen nieuwsploeg van BBCW betrof, maar een valse filmploeg die in hun opdracht werkt. Het productiehuis bevestigde ook dat de BBC niet op de hoogte is van deze feiten en niet met hen samenwerkt. Dit werd ondertussen door mij gemeld aan de BBC, die door hun advocaat een bezwaarschrift heeft laten versturen naar VIER en SBS.”

Kristof Jacobs noemt het hele incident een voorbeeld van valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen. “Losstaand van deze feiten zijn dergelijke praktijken een slag in het gezicht van iedere respectabele journalist”, vindt hij. “Het is duidelijk dat het betrokken productiehuis een eigen interpretatie hanteert inzake persdeontologie. De gepleegde feiten kunnen dan ook ernstige gevolgen hebben voor het imago van de Vlaamse media en journalistiek.”

“Geen verontschuldigingen”

Ondertussen liet de woordvoerder van VIER volgens Kristof Jacobs weten dat het betrokken valse interview verwijderd werd van de website en niet meer zal uitgezonden worden. “Op de vraag naar een verontschuldiging en het publiekelijk afstand nemen van deze praktijken, werd niet ingegaan, noch geantwoord”, besluit de Lombardsijdenaar.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier