Oorlog tussen voorzitter en secretaris OCMW Kortemark

Redactie KW

In Kortemark zit het er bovenarms op tussen de voorzitter van het OCMW en de OCMW-secretaris. Onderwerp van discussie is de gang van zaken in het rusthuis. Dat wordt al jaren slecht bestuurd, zegt voorzitter Rita Tyvaert, die een klacht indiende tegen de secretaris. Maar uit onderzoek blijkt dat de voorzitter zich te veel zou bemoeien, en dat bovendien zonder kennis van zaken.

Rita Tyvaert is amper één jaar voorzitter van het OCMW in Kortemark en het komt al tot een open oorlog met de secretaris. Het gaat van banale discussies over het al dan niet houden van een dwergkonijn in het rusthuis, tot heel ernstige verwijten. Voorzitter Rita Tyvaert: “Het is eigenlijk een wonder of een mirakel dat er hier nog nooit iets ernstig gebeurd is. Brand of zoiets. Er is reglementair niets in orde. Alle bewoners, personeel, de bezoekers: iedereen loopt hier gevaar. En ik kan dit niet meer langer verdragen. Voor mij moet alles juist zijn en eerlijk.”

Bemoeiziek

Tyvaert diende een klacht in tegen de secretaris, die de dagelijkse leiding van het rusthuis in handen heeft. De sociale inspectie startte een onderzoek waarbij het voltallige personeel werd ondervraagd. Het gevolg is dat Tyvaert als onbekwaam wordt bestempeld en dat men vaststelt dat ze zich te veel bemoeit met de dagelijkse werking van het rusthuis. Burgemeester Toon Vancoillie: “Ik kan enkel zeggen dat er in de vorige vier jaar met de andere voorzitter geen problemen waren bij het OCMW Kortemark, voor zover ik weet. Het is wel duidelijk dat er een nieuw rusthuis moet komen. Maar met de werking en het personeel was er geen probleem de vorige vier jaar.”

De secretaris is thuis met ziekteverlof en gaat in juli met pensioen. Maandag komt de zaak voor op een bijzondere OCMW-raad. Dan pas zal duidelijk zijn welke maatregelen er worden genomen.

(AD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier