Ook ziekenhuizen Brugge, Oostende, Kortrijk en Roeselare volgens CM niet goed voor behandeling slokdarmkanker

Redactie KW

Het christelijk ziekenfonds CM doorbreekt een taboe. Het informeert voor het eerst zijn leden in welke ziekenhuizen ze zich het best laten behandelen voor slokdarmkanker – en dus ook in welke niet. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Uit de lijst van de CM blijkt dat de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Gent de enige zijn die vandaag aanbevolen kunnen worden voor de erg moeilijke behandeling van slokdarmkanker. De 22 overige ziekenhuizen die zich daaraan wagen, scoren te zwak omdat ze te weinig patiënten behandelen om die ingrepen afdoende in de vingers te hebben.

West-Vlaanderen

Voor West-Vlaanderen gaat het om het in AZ Sint-Jan in Brugge (11 behandelingen), AZ Damiaan in Oostende (2 behandelingen) AZ Groeninge in Kortrijk (3 behandelingen) en het Heilig Hartziekenhuis in Roeselare (3 behandelingen)

Overlevingskans tot 4 keer hoger

Onlangs stelde het Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) al vast dat in ziekenhuizen die frequent bepaalde ingrepen doen, de overlevingskans voor patiënten veel hoger ligt, soms tot vier keer hoger. Het KCE legde de norm op minstens 20 behandelingen per jaar. Het christelijk ziekenfonds ging na waar zijn leden behandeld worden.

CM-voorzitter Marc Justaert verdedigt de lijst in de krant. “De verschillen voor deze ingreep zijn zéér groot, en het gaat over leven en dood. Het zou ethisch niet verantwoord zijn als we die gegevens zouden achterhouden. Onze patiënten hebben het recht om ze te kennen en dan met hun huisarts en hun specialist te beslissen waar ze zich laten behandelen.”

(BELGA/FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier