Ook West-Vlaamse inbreng aan Belgisch paviljoen Shangai

Redactie KW

Morgen opent in China de Wereldtentoonstelling waarop zo’n 70 miljoen bezoekers worden verwacht. Aan het Belgische paviljoen hebben ook enkele West-Vlaamse bedrijven gewerkt. Grote firma’s zoals Barco en Bekaert maar ook enkele kleinere. Copaco uit Bavikhove zorgt samen met Diaz uit Tielt voor de zonwering zodat het niet al te warm wordt in het paviljoen.

Glasvezel is het basisproduct voor Copaco in Bavikhove. Daarmee weven ze zonweringdoeken en die zijn straks te zien op de Wereldtentoonstelling in Shangai. Niet mis voor een familiebedrijf met bijna 100 medewerkers. “Voor ons bedrijf is het leuk om regionaal met goed textielnieuws naar buiten te komen,” zegt Marc Vervisch. “Maar ook internationaal hopen we een graantje mee te pikken om onze naambekendheid te vergroten.”

En dat zal wel lukken want verwacht wordt dat zo’n 50.000 mensen per dag ons Belgisch paviljoen zullen bezoeken. Enkele weken geleden was de zaakvoerder op bezoek in Shangai. “Het was een chaos, een mierennest. Al die Chinezen zo druk bezig. Maar het gaat heel snel vooruit. Ik ben ervan overtuigd dat alles klaar zal zijn als de opening eraan komt.”

Copaco voert 85% van zijn producten uit naar 66 landen wereldwijd, vooral Europa maar ook tot in Latijns-Amerika. Na een crisisjaar zit hun markt in de lift, want energiezuinig wonen is in. “Natuurlijk moet je wel innovatief zijn en met nieuwe zaken komen. Maar toch is het zo dat de bouw vooral met veel glas gaat werken en daar heb je de juiste zonnewering voor nodig. Wij trachten zoveel mogelijk het technische met het decoratieve te combineren. En met de hoge kwaliteit die van hieruit kan vertrekken lukt dat wel.”

Na de zomer, in september, is er een West-Vlaamse week op de Wereldtentoonstelling in Shangai.

(jv)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier