Ook West-Vlaamse boerinnen betogen vrijdag in Brussel

Redactie KW

Vrijdag 3 december vindt in Brussel een internationale optocht plaats van ‘bezorgde, boze boerinnen’. “Zeg maar ‘bange boerinnen”, zegt Ingrid Vandepitte uit Passendale. Zij stapt vrijdag mee op, samen met o.a. haar collega-dorpsgenote Bea Vermandere en met Linda Wallyn uit Ardooie. De crisis in hun sector zit hen heel hoog. Want zo erg als het nu is, is het nog nooit geweest.

Het zijn slechte tijden voor de varkensboeren. Dat hebben we al eens gehoord. Meer dan eens, de voorbije twintig jaar. Geregeld lieten de varkenskwekers ook van zich horen: ze kwamen op straat en aarzelden niet om drukke verkeersaders lam te leggen. Maar voor het eerst sinds lang zijn het de vrouwen van de varkensboeren die een Mars op Brussel plannen. “We zijn wel wat gewend in de varkenssector”, zegt Linda Wallyn, die samen met haar man in Ardooie een varkensbedrijf heeft. “Onze sector is een cyclische sector: het gaat eens een tijdje slecht, maar altijd volgde daarop een periode waarop de prijzen voor het varkensvlees weer gingen stijgen. Nu niet. We hadden de normale varkenscyclus, maar ook de grondstoffencrisis, de financiële en de economische crisis en nu is weer de grondstoffenstijging. Grondstoffen mogen stijgen maar ons eindproduct moet evenredig stijgen, zoals in andere sectoren!

“Werken met verlies is eigenlijk verboden. Alleen bij landbouwers wordt het toegelaten.”

Er zijn natuurlijk wel meer sectoren waar de crisis de voorbije jaren heeft toegeslagen. Maar de cijfers die de drie landbouwersvrouwen naar voren schuiven, vind je niet vlug in andere bedrijfstakken. “Wij maken verlies van minimum 20 euro per afgeleverd vleesvarken. Als we elke week 100 vleesvarkens afleveren, dan is de rekening vlug gemaakt: dan krijgen wij daarvoor 2.000 euro te weinig”, zegt Linda Wallyn. ‘Te weinig’ betekent hier dat de kosten die de varkensboeren maken om hun biggen op te kweken op zijn minst 2.000 euro hoger liggen dan wat ze voor de afgeleverde varkens krijgen.

(JG)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier