Ook wateroverlast in West-Vlaanderen

Redactie KW

Hoewel onze provincie grotendeels gespaard is gebleven van de waterellende in andere delen van ons land, was er toch grote wateroverlast ondermeer in Avelgem en in Zwevegem.

De Ellestraat in Zwevegem is traditioneel een kritisch punt als er veel neerslag valt. En dat ondanks de investeringen van gemeente en provincie in een bufferbekken.De hulpdiensten kunnen uiteindelijk vermijden dat het water de huizen binnenloopt, maar ze zijn dan ook al sinds gisterenmiddag met man en macht water aan het pompen. Ook enkele grote wegen zijn door de overlast afgesloten. Ondermeer de N8 in Waregem en de afrit van de A19 in Wervik. Die is gisteravond al afgesloten voor het verkeer.

Ook in het Noorden van de provincie heel wat waterdreiging. Vooral rond Oostkamp was de toestand kritiek in de buurt van de Rivierbeek. Aan Baliebrugge kwam het water angstvallig dicht in de buurt van de huizen.

Ook het centrum van Ruddervoorde dreigde onder te lopen toen de bufferbekkens hun maximum peil hadden bereikt. De hulpdiensten deelden 2500 zandzakjes uit.

Ook het industrieterrein Kampveld lag in de gevarenzone. Het meetpunt daar toonde een zelden gezien peil aan.

En ook in het IJzerbekken stond het water ongewoon hoog. Ter hoogte van de Fintele steeg de IJzer vanmorgen met zes centimeter en bereikte daarmee een peil meer dan één meter boven het gemiddelde van 3 meter 14. Rond de middag is het alarmpeil van 4 meter 24 even overschreden. De natuurlijke bufferbekkens in de Merkemse broeken lopen vol. Er zijn geen woningen bedreigd.

Voor de komende dagen lijkt het gevaar geweken. Voor vannacht voorspelt het KMI opklaringen en de komende dagen is het droog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier