Ook explosieven en licht radioactief afval gevonden bij ontruiming Servi-Lab

Redactie KW

Ovam, de openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, beëindigde de werkzaamheden op de bedrijfssite van Servi-Lab. „Er was een mix van chemisch afval aanwezig”, bevestigt Ovam-woordvoerder Jan Verheyen. In totaal werd 130 ton chemisch afval deskundig verwijderd. Onder meer explosieven en licht radioactief afval. „Bij de ontruiming was er geen gevaar voor de volksgezondheid.” De ambtshalve ontruiming kost de gemeenschap circa 500.000 euro.

Servi-Lab (het failliete bedrijf van zaakvoerder Joseph De Leersnyder) was een chemisch bedrijf, gespecialiseerd in het recycleren van industriële overschotten. Chemische producten werden verwerkt tot basisstoffen die gebruikt werden in onder meer laboratoria van scholen en universiteiten. Op kosten van de stad werden verleden jaar al gevaarlijke producten door gespecialiseerde firma’s opgehaald.

Halfweg september verleden jaar begon Ovam met de ambtshalve verwijdering van goederen uit de voormalige magazijnen van Servi-Lab. Die werkzaamheden werden pas vorige week afgerond.

Ovam spreekt over een ‘explosieve mix’ die was opgeslagen. In totaal maar liefst 130 ton chemisch afval. „Heel wat van de aanwezige verpakkingen of chemicalieën waren in een slechte staat.” Er werden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen vooraleer gespecialiseerde firma’s het afval wegbrachten. „Explosieven werden opgehaald door Dovo, licht radioactief afval door het Niras.”

2,5 kilogram licht radioactief afval

„Op 25 mei heeft een vergund transportbedrijf, in opdracht van Niras (de Nationale Instelling voor Radioactief Afval), twee dozen van dertig liter met radioactief afval opgehaald voor verdere verwerking in de Niras-installaties op de site van Belgroprocess. Het radioactief afval bestond hoofdzakelijk uit chemische producten met een beperkte hoeveelheid radioactiviteit”, zegt Emiel Biesemans van Niras.

„Het ging in totaal om 2,5 kilo aan chemische producten, die naast hun chemische samenstelling ook een aantal beperkte radioactieve stralers bevatten (onder meer mangaanoxide, uranylsulfaat, thoriumfloride en uraanfloride). De producten waren verpakt in 12 potjes en flesjes, die op hun beurt waren verpakt in twee metalen dozen van dertig liter. Gelet op de geringe radioactieve hoeveelheid en mede door de dubbele verpakking vormden de betrokken producten geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. De straling aan de buitenkant van de metalen dozen bedroeg een factor 100 lager dan wat maximaal toegelaten is.” (LVA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 19 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier