Ook Bomma Huysentruyt, mama van SOS Piet, heeft een boek klaar

Redactie KW

In de immense tuinen van het kasteel van Dworp namen cameramensen en fotografen haar onder vuur als was ze een echte BV : Denise Creupelant, moeder van Piet Huysentruyt, en in Vlaanderen wereldberoemd als bomma Huysentruyt stelde er het boek met haar levensverhaal voor: „En ik heb zeker genoeg stof voor nog een tweede!”

Je hebt van die mensen van wie men zegt: „Dat is een leven waarover je een boek zou kunnen schrijven!” Meestal komt zo’n boek er nooit… In het geval van bomma Huysentruyt wel. Toch is het niet omdat zoon Piet met zijn kookboeken zoveel succes heeft, dat zijn moeder – geboren commerçante als ze is – op het idee kwam misschien ook een graantje mee te pikken. Het boek heeft meer te maken met de vijfstigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.

„Mouwen opstropen”

Toen de Oostendse schrijver Julien Van Remoortere vorig jaar het boek Onze dagen in Congo schreef, kwam hij ook in contact met Denise Huysentruyt-Creupelant. Zij had twee jaar in Congo gewoond, maar wijlen haar man zes jaar eerder en langer. Al snel had de auteur door dat zij veel méér te vertellen had. Het resultaat is een ode aan alle hardwerkende moeders. Of zoals zoon Lieven het in de inleiding schrijft: „Hoofd omhoog en de mouwen opstropen: dat was haar motto, dat is wat ze haar kinderen ingelepeld heeft.”

Piet was niet zo gepland

„Dankzij die ingesteldheid ben ook ik gekomen waar ik gekomen ben”, zegt Piet die duidelijk heel trots is op zijn moeder én wijlen zijn vader. Piets oudere broer is in Congo geboren, zijn moeder was zwanger van zus Jo toen ze het land noodgedwongen moesten verlaten. Pas twee jaar later kwam Piet: „Dat was eerlijk gezeid niet zo gepland”, zegt ze in het boek. „Maar mijn schoonmoeder die zelf tien kinders op de wereld had gezet, vroeg eens wanneer er nu een derde kind zou komen. Verre van dat ik haar de schuld in de schoenen zou schuiven, maar dan kwam Piet en natuurlijk was hij welkom!”

Een product van Congo

En zoon Piet trok deze week naar een deel van z’n roots. „VTM heeft het mij gevraagd voor een Telefacts-reportage over ‘De kinderen van Congo’ die op 29 juni uitgezonden wordt, samen met Dany Verstraeten, die in Congo geboren is”, vertelt hij. “Ikzelf ben er niet geboren, er ook niet ‘gemaakt’, maar toch ben ik een product van Congo. Ons pa vertelde er veel over. Als kind heb ik geweten dat er een koffieboompje in onze keuken stond. Ons pa heeft innerlijk geweend toen die boom doodging. Zijn laatste zichtbare herinnering aan Congo was weg.”

Bomma’s lievelingsgerecht

“Van onze pa heb ik de moambe leren maken, een Congolees gerecht met palmnotenpuree en kip. Het is nu nog altijd bomma’s lievelingsgerecht en het recept wordt in de familie doorgegeven. Op die manier blijft mijn vader leven.”

(NOM)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 18 juni 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier