Oogst van koolzaad volop aan de gang, BeauVent wil meer telers

Redactie KW

In volle oogsttijd roept de coöperatie Beauvent de West-Vlaamse landbouwers nog eens op om koolzaad te zaaien. De vereniging heeft sinds vorig jaar een vergunning om koolzaadolie te produceren en te verkopen als milieuvriendelijke autobrandstof, zonder accijns. De vraag naar koolzaad stijgt dus, maar steeds minder West-Vlaamse landbouwers verbouwen koolzaad.

Waar volgens de Boerenbond in 2007 nog 100 West-Vlaamse boeren koolzaad verbouwden, waren het er vorig jaar nog 80. Daar zat de hoge tarweprijs voor iets tussen, maar ook de terughoudendheid van de landbouwers. En daar willen coöperaties als Beauvent uit de Westhoek iets aan doen.

Beauvent wil op termijn het areaal van 50 hectare koolzaad verdubbelen. Want de toepassingen met koolzaadolie zijn heel divers. Het kan gebruikt worden in de voedingsindustrie, maar ook voor groene energie. Om biobrandstof van te maken bijvoorbeeld. Sinds begin deze maand moeten brandstofproducenten 4% van die biobrandstof onder hun diesel of benzine mengen.

Het hele verhaal zie je vanavond in het nieuws op Focus en WTV, vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier