Onze provincie maakt inhaalbeweging voor meer bos

Redactie KW

West-Vlaanderen is aan een inhaalbeweging bezig wat het aanplanten van bomen betreft. Dat blijkt uit een studie van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen. Verschillende provinciale domeinen werden uitgebreid en heel wat gemeenten nemen zelf het heft in handen en leggen stadsrandbossen aan. Voorbeelden zijn Bredene, Brugge, Oostende, Kortrijk, Menen, Ieper en Izegem. Maar er is geen redenen om te juichen. Onze provincie blijft de bosarmste provincie van heel Vlaanderen.

Ondermeer in de Gavers in Harelbeke krijgt het speelbos, dat een tweetal jaar geleden werd aangeplant, stilaan vorm. De voorbije 15 jaar is er in West-Vlaanderen ruim 400 hectare stadsbos bijgekomen. En daarmee scoort onze provincie beter dan de rest van Vlaanderen. We hadden dan ook heel wat goed te maken, want amper twee procent van West-Vlaanderen is bebost, het laagste percentage van Vlaanderen.

Heel wat steden en gemeenten bij ons nemen intussen initiatief en planten nieuwe bomen aan. Met acties zoals één miljoen bomen wil de vzw Vereniging voor bos in Vlaanderen mensen overtuigen van het nut van bomen en bossen. Niet alleen om te wandelen, te fietsen of de hond uit te laten.

Bomen zijn belangrijk, ook in de stad. Wevelgem bijvoorbeeld werkt samen met vijf andere gemeenten van de intercommunale Leiedal aan een bomenbeleidsplan zodat ze bij de heraanleg van wegen bijvoorbeeld de juiste boom mop de juiste plek planten.

(JV/ND)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier