Onze-Lieve-Vrouwkerk Abele sluit wegens instortingsgevaar

Redactie KW

Het nieuws joeg dinsdag een schokgolf door Abele. De Onze-Lieve-Vrouwkerk, gelegen op Frans grondgebied, moet op bevel van de burgemeester van Boeschepe de deuren sluiten, omdat instortingsgevaar dreigt. Pastoor Ludo Lepee zoekt intussen koortsachtig naar een plek waar hij zijn missen kan opdragen.

“Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel”, zegt pastoor-moderator Ludo Lepee. En het was niet alleen de pastoor die schrok.

Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher verliet maandagavond inderhaast de bijeenkomst van het bewonersplatform van Watou om naar een vergadering in Boeschepe te gaan, over de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Abele. De kerk bevindt zich immers op Frans grondgebied van de gemeente Boeschepe, maar wordt beheerd door het bisdom Brugge.

Tijdens de vergadering werd meegedeeld dat de ‘Commission d’arrondissment pour la sécurité’, de Franse tegenhanger van onze Monumentenwacht, die vanuit Duinkerke werkt, vastgesteld heeft dat er problemen zijn met de fundering achteraan de kerk. Enkele steunberen vertonen diepe scheuren en daardoor dreigt een ernstig en onmiddellijk gevaar voor de bezoekers. Vanaf 1 oktober moet de kerk onherroepelijk dicht, tot de veiligheid van de kerkbezoekers weer kan worden gegarandeerd.

Ludo Lepee nam al contact op met het bisdom Brugge, maar dat zegt niets te kunnen ondernemen. Voor alle duidelijkheid : de missen die dit weekend staan gepland, onder meer een huwelijksviering, gaan gewoon door. (PC/pjb)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 25 september 2009. En/of kijk vanavond naar het journaal van WTV!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier