Onze kustlijn moet worden aangepast voor stijgende zeespiegel

De eerste studiefases van een geïntegreerd kustveiligheidsplan om onze kust te beschermen tegen een stijgende zeespiegel zijn afgerond
Redactie KW

Twintig kilometer of één derde van onze kustlijn zal op korte termijn moeten worden aangepast tegen de gevaren van de stijging van de zeespiegel. Dat heeft de afdeling kust van de Vlaamse overheid berekend. Nu al worden de gevoeligste plaatsen beveiligd met noodstranden. Later komen er ook grotere stranden om beter weerstand te bieden tegen het geweld van de Noordzee bij zware stormen.

De zandopspuiting op het Oostendse strand voor de aanleg van een noodstrand gebeurt in opdracht van de Afdeling Kust. Het is één van de eerste maatregelen die passen in de beveiliging van onze kust tegen stormvloeden en overstromingen.

“Wij hebben de toetsing gedaan aan een superstorm en rekening houden met de zeespiegelstijging en ongeveer 30 % van de kust kan geen weerstand bieden aan de superstorm dus voor 20 km zullen maatregelen nodig zijn om de veiligheid op internationaal niveau te brengen”, zegt Bernard De Putter van de Afdeling Kust.

Het masterplan dat in nog in de maak is houdt rekening met de risico’s van een stijging van de zeespiegel en superstormen. Sinds 2005 werkt België samen met nog vier Noordzeelanden in Safecoast. Dat is een Europees kustbeschermingsproject. “Een superstorm moet je voorstellen dat het waterpeil 2 meter hoger staat dan normaal en golven van 5 meter. Dat is een storm die eens in de 1000 jaar voorkomt”, zegt Bernard De Putter.

De Afdeling Kust beheert 460 ha zeewerende duinen die een belangrijke rol spelen in het masterplan. Voor die natuurlijke zeewering worden er verbrede en verhoogde stranden aangelegd om de stijging van de zeespiegel op te vangen. De Afdeling kust houdt rekening met een stijging van 30 centimeter tegen 2050. “Als de zeespiegelrijzing ten goede of ten kwade evolueert dan kunnen onze zeeweringen perfect aangepast worden. Het is ene flexibele zeewering die mits regelmatig onderhoud van onze stranden perfect kan aangepast worden”, klinkt het. Hoeveel de beveiliging van onze kust zal kosten, is nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier