Onveilige kasseien Reningelststraat : verdere acties op komst

Redactie KW

De Heuvellandse jeugdraad én de oppositie nemen geen vrede met het lauwe antwoord maandagavond in de gemeenteraad van schepen Demuynck en burgemeester Heens over de kasseienproblematiek in de Reningelststraat. Ze plannen dan ook verdere acties om de onveilige toestand voor fietsers en voetgangers sinds de kasseien er liggen ongedaan te maken.

De kasseien van Kemmel zijn een ware soap geworden : eerst lagen ze verkeerd en moesten ze er weer uit, nu blijken ze nauwelijks berijdbaar te zijn voor fietsers en veel te hobbelig en glad voor voetgangers die de straat willen oversteken. En dat zet bij heel wat Kemmelnaars kwaad bloed “Tijdens de bewonersvergadering werd door de burgemeester stellig beloofd dat de kasseien vlak, veilig en gemakkelijk berijdbaar zouden zijn. Nu is duidelijk dat dit niet zo is”, stelt voorzitter Wieland De Meyer van de Heuvellandse jeugdraad. “Vooral in de Reningelststraat is dit een groot probleem, want daar zijn zowel de dorpsschool, het KSA-heem, het speelplein, de tekenschool als zaal De Gaper gelegen. De zeer oneffen kasseien, gecombineerd met veel doorgaand verkeer zorgen voor beangstigend gevaarlijke situaties voor onze kinderen en jongeren”.

Vandaar dat de jeugdraad, na enkele informele gesprekken met de plaatselijke beleidsverantwoordelijken, nu uitdrukkelijk, via een punt op de gemeenteraad, vroeg om de kasseien in de Reningelststraat weer te vervangen door asfalt, of toch minstens fietsstroken en een oversteekplaats te voorzien in asfalt.

Op de gemeenteraad stelde schepen Nicole Demuynck (CD&V) dat het type kasseien is opgelegd door Monumenten en Landschappen en dat de beslissing om ze naast de Dries ook over een afstand van 114 m in de Reningelststraat te leggen eigenlijk genomen werd door AWV, aangezien het hier om een gewestweg gaat. Ze had het wel moeilijk met het feit dat er door de hele kasseienhistorie volgens haar geen oog meer is voor de vele positieve aspecten van de dorpskernvernieuwing in Kemmel.

Wat door oppositievoorman Jean-Pierre Geelhand de Merxem (GB) ten stelligste werd tegengesproken : “De Kemmelnaars zijn globaal gezien best tevreden, alleen : laat ons toch de krachten bundelen om van AWV te bekomen dat ze de kasseien weer uitbreken en vervangen door een veiliger wegdek. Want dat willen we toch allemaal ?”

Burgemeester Heens bracht nog in dat het om een heel dure aangelegenheid gaat en het dus niet evident zal zijn dit allemaal weer uit te breken. En veel verder dan ‘We zullen de brief van de jeugdraad overmaken aan AWV’ kwam hij eigenlijk niet.

Wat voor oppositie en jeugdraad echter onvoldoende is. “Ook andere adviesraden zijn hier nog mee bezig en we plannen zeker nog verdere acties, ook naar AWV toe”, aldus Wieland De Meyer na afloop van de zitting. Maar hij liet nog niet verder in zijn kaarten kijken. (JRE-foto EF)

Lees het volledige gemeenteraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 29 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier