Ontslagnemend minister Geert Bourgeois (N-VA): “Het kartel heeft opgehouden te bestaan”

Geert Bourgeois (Foto Belga)
Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme, Buitenlandse zaken en Media Geert Bourgeois (N-VA) neemt ontslag. De positie van de N-VA-minister kwam afgelopen weekend onder vuur te liggen nadat de N-VA tijdens een congres haar steun aan de federale regering opzegde.

Op een persconferentie om kwart voor een op zijn kabinet lichte minister Bourgeois zijn ontslag toe. “Ik heb zopas mijn ontslagbrief getekend en bezorgd aan de voorzitter van het Vlaams Parlement. Er zijn geen bijkomende garanties dat de dialoog tussen de gemeenschappen zal slagen.”

Ondertussen maakte Vlaams Minister-President Kris Peeters (CD&V) bekend dat de Vlaamse regering de communautaire dialoog zal opstarten.

De Izegemse N-VA’er schilderde de Franstalige garanties voor een communautaire dialoog als een ‘schijnvertoning’ en was bijzonder pessimistisch over de levensvatbaarheid van het kartel met CD&V: “Wat mij betreft heeft het kartel opgehouden te bestaan”.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever lijkt een verdere samenwerking in het Vlaams kartel “quasi onmogelijk”. “Nu we federaal in de oppositie zitten en uit de Vlaamse meerderheid zijn gegooid, lijkt het moeilijk tot onmogelijk om nog op één lijst te gaan staan”, zei hij in de namiddag.

Toch wil N-VA zich “loyaal” opstellen ten opzichte van zijn kartelpartner en het gesprek over het voortzetten van het kartel aangaan.

De portefeuille van ex-minister Bourgeois wordt overgenomen door Vlaams minister-president Kris Peeters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier