Ontslag Roger Vangheluwe: oproepen Tele-Onthaal verviervoudigd

Redactie KW

Tele-Onthaal heeft tussen vrijdagmiddag, toen het ontslag van bisschop Roger Vangheluwe wegens kindermisbruik werd bekendgemaakt, en deze ochtend vier keer meer oproepen gekregen over seksueel geweld. Dat zegt de woordvoerster van de organisatie, Kathleen Goovaerts. Opvallend was dat een groot deel van de telefoontjes ging over seksueel geweld binnen de kerkelijke context.

We kregen meer dan honderd oproepen binnen over seksueel geweld. Dat is vier keer meer dan normaal, zegt Goovaerts. Tele-Onthaal kreeg van vrijdagmiddag tot maandagochtend in totaal ongeveer 1.500 telefoontjes. Het aantal oproepen over seksueel functioneren is volgens Goovaerts in die periode verdrievoudigd.

Opmerkelijk is dat heel wat van de oproepen gingen over seksueel
geweld binnen de kerkelijke context, dixit Goovaerts. “Dat is iets
waar wij normaal bijna geen oproepen over krijgen. En daaraan merk je dus dat de gebeurtenissen van vrijdag wel degelijk een impact hebben gehad.”

Volgens Goovaerts kregen de medewerkers oproepen van zowel
slachtoffers als van mensen uit de omgeving van slachtoffers. Er hebben ook al daders gebeld. De feiten die gemeld worden zijn vaak recent, “maar één iemand belde over misbruik van wel 40 jaar geleden”, zegt Goovaerts. “De medewerkers van Tele-Onthaal merken ook dat de mensen zeer aangeslagen zijn. Vaak is er heel wat woede en teleurstelling.”

Ook de onlinedienst van Tele-Onthaal merkte een stijging.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier