Ontruiming Lappersfortbos: 9 actievoerders opgepakt, onder wie 1 Belg

Redactie KW

De politiediensten hebben al negen actievoerders uit het Lappersfortbos in Brugge gehaald. Dat heeft de Brugse korpschef Philippe De Wulf donderdag gezegd op een persconferentie. Onder hen bevindt zich één Belg. De actievoerders worden tijdelijk van hun vrijheid beroofd.

Zij die hun identiteit niet willen bekendmaken, worden overgebracht naar een gesloten centrum voor illegalen. Een van de actievoerders is naar de gevangenis overgebracht omdat hij nog een straf moet uitzitten.

Bij de operatie zijn een vijftigtal agenten ingezet. Het gaat om
leden van het Brugse korps aangevuld met gespecialiseerd personeel van de federale politie. De Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) hoopt dat de actie tegen vrijdagavond zal zijn afgerond. Moenaert wijst erop dat hij als burgemeester verplicht is bijstand te verlenen aan een gerechtsdeurwaarder die een vonnis laat uitvoeren.

“Voor de geschiedenis van dit symbooldossier moeten we terug naar het jaar 1977”, zegt de burgemeester. “Het terrein van 3,5 hectare dat als industriegebied is ingekleurd op de plannen voor ruimtelijke ordening, was destijds een munitiefabriek. Daardoor zit er ook nog meer dan 3.600 vierkante meter beton in de ondergrond. In 2008 is voor het gebied een bouwvergunning afgeleverd omdat aan alle wettelijke voorschriften was voldaan. De bomen die in het bos worden gerooid, zullen elders worden gecompenseerd. Het bos maakt ook geen deel uit van de groene gordel rond de stad. Dit bevindt zich wat verder in de rand.”

Moenaert merkt op dat tijdens zijn vijftien jaar burgemeesterschap
al 330 hectare bos werd aangeplant in Brugge. Dat is een honderdvoud van het bos dat nu verdwijnt.

Grondeigenaar Fabricom rooit het terrein voor zes loodsen en twee
kantoorgebouwen. Het gaat om een totale bebouwde oppervlakte van 24.000 vierkante meter. Daarbij gaan alle bomen tegen de vlakte, zegt secretaris-generaal Wim Van Den Abeele van Fabricom GTI. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier