Zwarte doos in wagen wijst bestuurster aan als verantwoordelijke voor dodelijk ongeval

Redactie KW

Vorig jaar botsten een Volvo en een Porsche in Woumen. Daarbij kwam een jonge vrouw om het leven.

Volgens de zwarte doos uit haar Volvo is de bestuurster van een Volvo verantwoordelijk voor een dodelijke aanrijding vorig jaar in Woumen. De Volvo botste met een Porsche, bestuurd door voetbalmakelaar Dirk De Vriese uit Knokke. In de Porsche liet Elien Van Ryckeghem (27) uit Brugge, de verloofde van Dirk De Vriese het leven.

Het ongeval gebeurde op zaterdag 5 juni omstreeks 2.45 uur langs de Iepersesteenweg in Woumen. De Porsche cabrio van ex-voetballer en voetbalmakelaar Dirk De Vriese uit Knokke was frontaal in botsing gekomen met de Volvo bestuurd door een vrouw Noordschote. De zware klap kostte het leven aan Elien Van Ryckeghem, die als passagier in de Porsche van haar vriend Dirk De Vriese zat.

De brokstukken van beide auto’s lagen over een grote afstand verspreid, waardoor de brandweer ingeschakeld werd om de rijbaan op te ruimen. De weg tussen Woumen en Ieper was urenlang afgesloten ter hoogte van het ongeval.

Zwarte doos in wagen wijst bestuurster aan als verantwoordelijke voor dodelijk ongeval

Het was onduidelijk wie van zijn rijvak is afgeweken, vooral omdat de schade zich opvallend genoeg aan de rechterzijde van beide wagens bevond.

De bestuurster van de Volvo testte met 1,72 promille positief op alcohol, bloedanalyse heeft uitgewezen dat Dirk De Vriese 0,71 promille in het bloed had.

Uit de analyse bleek dat de Volvo 155 kilometer per uur reed, op een weg waar er maximum 90 mag

Geen van beide bestuurders herinnert zich iets van het ongeval. Maar nu geeft de zwarte doos – een toestel dat de rijgegevens registreert – uit de Volvo aan dat de bestuurster van die wagen verantwoordelijk zou zijn.

“Eigenlijk zat er in beide wagens een zwarte doos”, zegt meester Paul Brondel, advocaat van de vrouw uit Noordschote. “De zwarte doos uit de Porsche is naar Duitsland gestuurd. Maar de gegevens van die datarecorder zijn niet vastgelegd, blijkbaar omdat de contactsleutel van de auto is blijven zitten. De gegevens van de zwarte doos uit de Volvo konden in Zweden wel worden uitgelezen. Uit de analyse bleek dat de Volvo 155 kilometer per uur reed, op een weg waar er maximum 90 kilometer per uur mag worden gereden. Ook bleek dat ze net voor de aanrijding nog gas gaf.”

Voor de politierechtbank van Veurne is het proces begonnen rond het ongeval. De zaak is nu uitgesteld naar begin maart. “De Volvo was verzekerd bij een Ierse verzekeringsmaatschappij”, zegt Paul Brondel. “Die wil eerst een eigen onderzoek voeren naar de gegevens.”

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier