Zware straf voor doodrijder fietser

Redactie KW

De bestuurder van een maaimachine die in september vorig jaar een 70-jarige fietser dood reed in het centrum van Wingene kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De politierechter van Brugge sprak zich woensdag uit over het verkeersongeval waarbij de 70-jarige fietser Ivan De Spiegelaere uit Wingene onder een grote maaimachine belandde. Het ongeval gebeurde in de Beernemstraat in het centrum van Wingene. De bestuurder J. C. (23) uit Oudenaarde kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, een geldboete van 1.200 euro en een rijverbod van zes maanden. De rechter oordeelde dat de overleden fietser helemaal geen schuld trof aan het ongeval. “Dat is enkel en alleen te wijten aan een gebrek aan alertheid bij de bestuurder van de maaimachine”, klinkt het.


Alertheid

Zowel de rechter als de procureur hadden zich tijdens de zitting vragen gesteld bij het feit dat zo’n grote maaimachines door de bebouwde kom mogen rijden. Die verontwaardiging werd ook in het vonnis door getrokken. “Wie met zo’n zware en gevaarlijke combinatie rond rijdt, moet alert zijn en zich bewust zijn van alle mogelijke situaties in het verkeer”, klonk het. ‘En al zeker als men zich ermee in de bebouwde kom begeeft.”

Onvoorzichtigheid

De bestuurder van de maaimachine had verklaard dat hij de fietser niet had gezien. Uit de bevindingen van de expert bleek dat de zichtbaarheid op de maaimachine inderdaad niet goed was. De fietser was zo’n 26 meter voor de machine al niet meer te zien. Op zo’n vijf en drie meter kon de chauffeur hem wel terug even zien, maar toen was het al te laat. De politierechter vond het echter nonsens dat de jongeman de fietser niet had gezien. “Als hij met de vereiste aandacht en alertheid zijn machine had bestuurd, dan had hij de fietser wel kunnen opmerken”, klinkt het. “Dit ongeval is dan ook enkel en alleen te wijten aan de onvoorzichtigheid van de bestuurder. Er was bovendien geen fietspad op die plaats, waardoor hij nog extra voorzichtig had moeten zijn.”

De jongeman is nog steeds vrachtwagenchauffeur en had gevraagd om een uitzondering te krijgen voor zijn vrachtwagen in zijn rijverbod. Daar ging de politierechter uiteindelijk niet op in, waardoor hij ook zes maanden niet meer met een vrachtwagen mag rijden.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier