Zware bedrijfsbrand bij Earth Minded in Rumbeke, personeel technisch werkloos

Philippe Verhaest

Dinsdagochtend ontstond om 11.32 uur een zware brand bij Earth Minded, het vroegere Verstraete, in de Schaapsbruggestraat in Rumbeke. Het bedrijf reinigt gebruikte stalen olievaten en plaatst ze nadien weer in de markt.

“De brand is uitgebroken aan de uitwendige lakoven waar de gereinigde vaten opgeslagen staan”, aldus operationeel directeur Dries Leysen. “Hoe het vuur precies ontstaan is, weten we nog niet.” Ook de spuitcabines gingen snel in de vlammen op. De 120 aanwezige werknemers werden naar het dienstencentrum Ten Elsberge in de Mandellaan geëvacueerd en zijn ondertussen naar huis vertrokken. Ook een drietal huizen in de nabije Kazandstraat werden ontruimd.

Zestig brandweerlieden

De brandweerzone Midwest kwam met een zestigtal manschappen ter plaatse. “Er werd in ieder geval snel en efficiënt werk geleverd”, benadrukt waarnemend burgemeester Kris Declercq (CD&V). “We hebben omwonenden en mensen uit Ardooie, Roeselare en Kachtem gevraagd om preventief een tijdlang ramen en deuren gesloten te houden, maar van giftige rook was geen sprake.”

Operationeel directeur Dries Leysen: “Ik ben vooral blij dat niemand gewond raakte in deze vlammenzee”

Bij aankomst van de brandweer besloeg de zware brand al een oppervlakte van 100 vierkante meter. “En die breidde snel uit”, aldus majoor Christian Gryspeert. “Daarom hebben we alle mogelijke middelen ingezet. Met twee hoogtewerkers en vier waterkanonnen konden we het vuur onder controle krijgen en dankzij de nabijheid van het kanaal Roeselare-Ooigem was de aanvoer van water geen probleem.”

Nablussen

Nu is de brandweer nog bluswerken aan het uitvoeren. “Ik denk dat we nog de hele dag werk zullen hebben om de restbranden te bedwingen, los van nodige nabluswerken”, aldus Christian Gryspeert. “Het bluswater hebben we trouwens via het rioleringsstelsel onder het bedrijf opgevangen en via zandzakken werd contaminatie met de Kazandbeek vermeden. Ook dat is van belang.”

Directeur Dries Leysen benadrukt dat hij erg gelukkig is dat er geen gewonden of doden zijn gevallen. “Onze mensen zijn nog altijd het belangrijkst”, klinkt het. “Maar de gevolgen voor het bedrijf zijn wel groot. Vermoedelijk zullen onze werknemers een heel tijd technisch werkloos zijn. Onze klanten kunnen we verder bevoorraden via onze vestigingen in Lier en Gent, waar we nieuwe vaten produceren.”

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, edities De Weekbode Roeselare en Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier