Zijgevel winkelpand Papago in centrum van Kortrijk ingestort, gevaar nu geweken

Redactie KW

De Rijselstraat is afgezet vanaf het stadhuis tot en met het Textielhuis.

Woensdagochtend installeerden arbeiders van het afbraakbedrijf NV Destadsbader Nicolas hun hoogtewerker aan de overzijde, toen ze merkten dat een deel van een aanpalende muur van het winkelpand Papago aan het inzakken was. De mannen reageerden alert en zorgden meteen dat de muur niet verder naar beneden kwam. Ze verwittigden ook Rita Lacombe, zaakvoerder van de winkel, die meteen de deuren sloot.

Brokstenen tot op straat

Maar het mocht niet baten: omstreeks 12.30 uur kwam de zijgevel naar beneden waardoor het interieur van de bovenste twee verdiepingen zichtbaar is van op straat. De gele steunbalken (zie foto) zijn geplooid onder het gewicht van de muur. De bakstenen vlogen tot op straat.

De zijgevel van winkelpand Papago is ingestort.
De zijgevel van winkelpand Papago is ingestort.© LOO

De Rijselstraat werd ook zo snel mogelijk afgezet vanaf het stadhuis tot en met het Textielhuis. Daardoor is er verkeershinder. Niemand geraakte gewond.

“Nu zal er een kraan komen om de dakgebinten op te houden. Een schoringsfirma zal stabiliteitswerken aan de gevel uitvoeren.” zegt een werknemer van de NV Stadsbader Nicolas. Wat er met het gebouw, dat op de lijst van onroerend erfgoed staat, zal gebeuren is nog onduidelijk.

Omstreeks 18 uur werd dan, om de voorgevel te vrijwaren, de dakstructuur opgeheven met een kraan. Een deel van de zijgevel, dat ook een scheur vertoonde, heeft men gecontroleerd laten instorten. Rond 21.30 uur kwam dan het bericht dat het gevaar voorlopig is geweken.

Door de druk van het dak te nemen en de gevels te schoren werden alle maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen en het 18e eeuwse beschermd pand aan de Rijselsestraat te redden. “Nog zeker tot vrijdagmiddag is er geen verkeer mogelijk. Dank aan alle veiligheidsdiensten voor de goede coördinatie”, aldus schepen van wonen en bouwen Wout Maddens.

(LOO/ICK/AXV)

Zijgevel winkelpand Papago in centrum van Kortrijk ingestort, gevaar nu geweken
© LOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier