Zeiljacht kapseist voor de kust van Oostende: twee doden

01/07/17 om 16:38 - Bijgewerkt op 02/07/17 om 13:39

Voor de kust van Oostende is zaterdag een zeiljacht gekapseisd. Daarbij zijn twee doden gevallen. Eén opvarende is nog altijd vermist.

Zeiljacht kapseist voor de kust van Oostende: twee doden

© foto DJ

Het schip, onder Nederlandse vlag, nam deel aan The Light Vessel Race, een wedstrijd die 's nachts uit Zeebrugge vertrok. Wat er precies misgelopen is, is nog niet duidelijk. "Het schip, met zes opvarenden, zou rond 8.30 uur in de problemen gekomen zijn tijdens de zeilwedstrijd. Het baggerschip merkte enkele personen op in het water, zo'n tien mijl in zee voor de kust van Oostende, en verwittigde de hulpdiensten", bevestigt kapitein Réjane Gyssens, diensthoofd van het Maritiem Reddingscoördinatiecentrum.

Een reddingshelikopter van het leger en schepen van de zeevaartpolitie en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst kwamen meteen ter plaatse om hulp te bieden. Werknemers van het baggerschip haalden drie personen levend uit het water. Twee van hen waren ernstig onderkoeld. Voor twee andere opvarenden kon geen hulp meer baten. Zij overleefden de scheepsramp niet. Een zesde persoon is nog vermist. Koning Filip en koningin Mathilde zouden net vandaag een reddingsoefening bijwonen om de 35ste verjaardag van de kustreddingsdienst te vieren. Het koningspaar zou meegaan op zee, maar dat werd afgelast. De viering met de strandredders gaat wel gewoon door.

Delen

Het getroffen schip had nochtans een ervaren team

The Light Vessel Race is een nachtwedstrijd. De 23 deelnemende schepen vertrokken vrijdagavond rond 21 uur vanuit Zeebrugge om een uitgestippeld parcours te varen. Voor de grotere schepen is dat zo'n 110 mijl, voor de kleinere schepen zo'n 94 mijl. "We hebben geen idee wat er kan gebeurd zijn. Toen we vertrokken vrijdagavond was het zo'n 4 Beaufort, in de loop van de nacht 5 Beaufort, en tegen deze morgen tot 7 Beaufort. De zee was heel wild. Het was een zware wedstrijd. Het getroffen schip had nochtans een ervaren team. We hebben geen idee wat er kan fout gelopen zijn", getuigt een deelnemer van een ander schip.

Een van de dodelijke slachtoffers van het ongeval is een bekende jachtenbouwer uit Breskens, in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is bevestigd aan de regionale krant Provinciale Zeeuwse Courant. Frans Maas (79) zat op het zeiljacht met zijn kleinzoon en nog vier bemanningsleden. Alle opvarenden hadden de Nederlandse of Belgische nationaliteit, vernam Belga. Een opvarende is nog vermist. Er is een grootscheepse reddingsoperatie opgezet. Het gebied dat daarvoor was afgebakend, is helemaal doorzocht, maar voorlopig zonder resultaat. De zoekactie zou nog tot zonsondergang, rond 22 uur, voortgezet worden.

(DJ/DVL/Belga - foto DJ)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!