Zaakvoerder uitgebrand bedrijf Deco richt blik al op de toekomst

Redactie KW

De uitslaande brand ontstond donderdagochtend vroeg omstreeks 6.45 uur in het gespecialiseerde duikersbedrijf Deco langs de Peraltastraat op het industrieterrein de Blauwe Toren.

Bij aankomst van de hulpdiensten sloegen de vlammen al door het dak. Ook de rookontwikkeling was meteen heel hevig en van kilometers afstand te zien. Het volledige bedrijf ging in vlammen op.

Zaakvoerder Martin Van Dromme runt de zaak al 20 jaar met hart en ziel. “Ik heb geen flauw benul hoe de brand is kunnen ontstaan. We zijn in orde met alle keuringen en de toestellen worden heel vaak gecontroleerd”, zucht Martin. De zaakvoerder was op het moment van de brand zelf niet aanwezig in de zaak. “Toen ik het nieuws hoorde ben ik meteen naar daar gereden, maar op dat ogenblik mocht ik al de straat niet meer in”, gaat Martin verder.

Enkele personeelsleden en een kuisploeg waren wél aanwezig in het bedrijf. “Ze waren aan het werk in het administratief gedeelte en hoorden het brandalarm afgaan. Pas in de werkplaats merkten ze de vlammen op en konden ze nog op tijd ontkomen”, aldus Van Dromme. De man zag met lede ogen aan hoe zijn levenswerk volledig in as opging. De schade binnenin is enorm. “Die loopt zeker op tot enkele miljoenen euro”, zegt Martin. “In de werkplaats stonden twee duikrobotten die gebruikt worden om op volle zee tot 2.000 meter diep te werken. De waarde daarvan alleen al bedraagt 1 miljoen euro.”

Ondanks de tegenslag richt de zaakvoerder zijn blik al op de toekomst. “Opgeven? Geen sprake van. We zullen deze tegenslag overwinnen en sterker terugkomen dan voorheen. Ik ben al gestart met de zoektocht naar een nieuw gebouw om onze werkzaamheden waar mogelijk verder te zetten. We zullen waarschijnlijk wel enkele projecten moeten uitstellen of annuleren, maar dit betekent zeker niet het einde van Deco”, is Martin Van Dromme duidelijk.

Asbest

De buurtbewoners in het noorden van Brugge kregen meteen na de brand de vraag om hun ramen en deuren gesloten te houden. Mogelijk was bij de rookpluim asbest vanuit het dak vrijgekomen. Uit de laatste luchtmetingen van gisteren bleek er geen gevaar te zijn voor de omgeving. De brokstukken in de omgeving en op het bedrijf zelf werden wel door een saneringsfirma verwijderd. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier