Zaakvoerder uit Tielt schuldig aan ongeval dat arbeider beide duimen kostte

Redactie KW

De zaakvoerder van een Tieltse serreproducent is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan nalatigheid bij een zwaar arbeidsongeval waarbij een van zijn werknemers zijn beide duimen verloor.

De rechter veroordeelde Jacques M. (58) tot een geldboete van 3.600 euro.

Op 2 juni 2015 sloeg het noodlot toe voor een 56-jarige werknemer van de Tieltse serreproducent Vermako. De man was metalen plaatjes aan het plooien met een ponsmachine. Maar toen de Oostendenaar met Roemeense roots op een bepaald moment een plaatje wegnam, maakte de machine onverwacht een tweede slagbeweging en werden zijn beide duimen verpletterd.

Onderzoek wees uit dat de machine dateert uit 1953 en kort voor het ongeval zonder enige veiligheidscontrole van onder het stof was gehaald. Volgens de advocaat van het slachtoffer was zaakvoerder Jacques M., die in 2007 al eens veroordeeld werd voor een arbeidsongeval, niet erg begaan met het welzijn van zijn werknemers. “Mijn cliënt had het probleem met de machine al gemeld, maar er werd nooit iets mee gedaan”, aldus meester Marianne Van Gheluwe.

Na het ongeval heeft Vermako ruim 100.000 euro geïnvesteerd in veiligheid

Volgens de arbeidsongevallenverzekeraar was er zelfs sprake van kwaad opzet omdat M. niet had ingegrepen hoewel hij op de hoogte zou zijn geweest van het probleem. Maar de rechter oordeelde woensdag dat er van kwaad opzet geen sprake is. “De beklaagde maakte fouten en was onzorgvuldig”, stelde hij. “Maar uit het dossier blijkt niet dat hij de hoogte was van de mankementen aan de machine. Het slachtoffer had enkel zijn directe collega’s van het probleem om de hoogte gebracht, maar die informatie sijpelde niet door naar de bedrijfsleiding.”

Het slachtoffer is sinds de feiten 25 procent arbeidsongeschikt. Hij kreeg al 224.000 euro van de verzekering en eist nog een schadevergoeding van 113.000 euro van M. De verzekeringsmaatschappij eiste het reeds uitbetaalde bedrag terug. Maar de beide schadeclaims werden door de rechter afgewezen als ongegrond wegens het ontbreken van het kwaad opzet. Na het ongeval heeft Vermako ruim 100.000 euro geïnvesteerd in veiligheid.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier