Zaakvoerder krijgt drie maanden met uitstel voor arbeidsongeval in Middelkerke

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft de zaakvoerder van een grondwerkenbedrijf uit Deinze veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel voor een arbeidsongeval. Het slachtoffer uit Schuiferskapelle verkeerde even in levensgevaar toen hij bij rioleringswerken in Middelkerke onder een laag aarde bedolven geraakte.

Het ongeval gebeurde op 27 september 2013 bij de aanleg van een vakantiepark op camping Moby Dick in Middelkerke. Die vrijdagnamiddag stond Sammy H. (30) tijdens de werken in een sleuf van ongeveer twee meter diep. Toen de sleuf plots instortte, raakte de man uit Schuiferskapelle tot aan zijn middel bedolven onder de aarde. Het slachtoffer moest door de brandweer bevrijd worden. Bij het ongeval liep H. onder andere talloze ribbreuken, een sleutelbeenbreuk en twee klaplongen op.

Volgens de arbeidsauditeur nam de zaakvoerder niet voldoende maatregelen om de sleuf te stutten. Het slachtoffer zou ook niet voldoende op de hoogte geweest zijn van de risico’s. De verdediging vroeg de vrijspraak. De advocaat van Dirk V. legde uit dat de arbeider wel degelijk genoeg opgeleid was om dergelijke werken uit te voeren.

Geen burgerlijke partij

De rechter veroordeelde Geert V. uiteindelijk tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De geldboete van 3.600 euro is voor de helft met uitstel. De zaakvoerders van opdrachtgever Moby Dick Promotions werden vrijgesproken. Het slachtoffer verkeerde even in levensgevaar, maar is ondertussen al terug aan de slag bij de firma. Alle schade werd al uitbetaald door de verzekeringen, waardoor de man zich op het proces geen burgerlijke partij stelde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier