Woning in Ieper nog zeker tot vrijdag onbewoonbaar door giftige kwikdampen

Redactie KW

Een klein omgestoten potje kwik zorgt er in Ieper voor dat een woning nog zeker tot vrijdag onbewoonbaar blijft.

Zaterdag werd in een huis langs de Brugseweg in Ieper, dat momenteel heringericht en opgeruimd wordt, per ongeluk een klein confituurpotje omgestoten. Het potje was alleen afgesloten met een kurk en bevatte de giftige stof kwik. Meteen kwamen de giftige dampen vrij en werd de brandweer gealarmeerd. Die kwam zeer snel ter plaatse en bleef er van 19.30 uur zaterdagavond tot 2 uur ‘s nachts om alles op te volgen.

“Geen ervaring met deze giftige dampen”

“Het gaat hier om erg giftige dampen, waar wij met ons brandweerkorps weinig of geen ervaring mee hebben”, aldus commandant Rik Vandekerckhove. “We beslisten onmiddellijk om het huis te evacueren en alle deuren en vensters potdicht te houden. Intussen hadden we ook de civiele bescherming gecontacteerd. Die zei ons dat we de juiste werkwijze hadden gevolgd en dat er, als het niet werd betreden, geen enkel gevaar was, ook niet voor de omwonenden. Uiteraard volgen wij de zaak verder op, maar wij hebben zelf niet de apparatuur om de nodige metingen te doen.”

Ook de Civiele Bescherming heeft die momenteel niet, zodat er contact moest worden gezocht met de leverancier van dergelijke apparatuur. Die zal ten vroegste donderdag of vrijdag de nodige metingen kunnen doen. “Kwikdampen kunnen zich verder ontwikkelen, zodat geen enkel risico mag worden genomen en er continu berekeningen moeten gebeuren,” vervolgt de brandweercommandant. “Is de uitslag van de metingen positief, dan kan het huis opnieuw worden betreden. Zijn er echter nog sporen van kwikdampen, dan moet het huis, hoe klein ook de hoeveelheid nog aanwezige giftige stoffen, volledig clean worden gemaakt. Kwik kan zich immers overal bevinden en is zelfs met het blote oog niet te bemerken.”

Pépé had het ooit op de kast gezet

De commandant vroeg zich wel af waarom mensen het uiterst gevaarlijke kwik in huis bewaren. De huidige eigenaars, een jong koppel uit Wervik, kon daar ook geen afdoend antwoord op geven. Het potje stond op een kast en behoorde voordien toe aan grootvader, die intussen is overleden.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier