Wielrenner Zico Waeytens onschuldig aan onopzettelijke slagen en verwondingen

© Foto RN
Redactie KW

Zico Waeytens komt er bij de politierechter in Kortrijk goedkoop van af voor zijn ongeval in december vorig jaar. De profrenner uit Ledegem kreeg enkel een geldboete voor een onvoorzichtig stuurmanoeuvre.

Op maandag 29 december 2014 reed de 24-jarige Zico Waeytens, profrenner bij het Duitse Team Giant-Alpecin, met zijn personenwagen over een rotonde in Ingelmunster en vernielde daarbij de verkeerssignalisatie. Zico Waeytens, noch zijn passagier Arne B. liepen een schrammetje op. De wagen was wel buiten gebruik.

Autosleutel

Tot overmaat van ramp kreeg bestuurder Waeytens de autosleutel niet uit het slot omdat het veiligheidssysteem blokkeerde. De profrenner vond er niets beter op dan de nummerplaat te verwijderen en die samen met de boorddocumenten mee te nemen. Zico Waeytens en zijn passagier lieten zich door een andere weggebruiker, die was gestopt, naar huis rijden. Pas de volgende ochtend kwam de wielrenner terug ter plekke om zijn wagen te laten takelen.

Geen letsels

Zico Waeytens moest zich voor de politierechtbank in Kortrijk verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen, vluchtmisdrijf en onvoorzichtig rijgedrag zogezegd het niet in de hand houden van een voertuig. De politierechter stelde vast dat er geen slachtoffers waren en ook geen derden letsels opliepen. Ook de passagier houdt vol dat hij geen schrammetje had. Bijgevolg achtte de politierechter de eerste betichting niet bewijzen.

Lichte alcoholgeur

Bovendien liet meester Bleyaert, de Brugse advocaat van de profrenner, weten dat zijn cliënt niet had gedronken. “Zico Waeytens en zijn vriend waren die avond op stap. Onderweg werd mijn cliënt al eens onderworpen aan een routinealcoholcontrole. Er werd weliswaar een lichte alcoholgeur waargenomen. Zico Waeytens werd de raad gegeven wat te wachten vooraleer weer achter het stuur plaats te nemen.” Het duo ging vervolgens wat cola’s drinken. Nadien vervolgden ze hun weg.

Prentkaarten

Tot Zico Waeytens de rotonde miste. Nog volgens zijn advocaat is er geen sprake van vluchtmisdrijf. “Mijn cliënt had niet de intentie te vluchten. Door omstandigheden was hij verplicht zijn wagen achter te laten. Hij kreeg de sleutel niet uit het slot. Hij liet een pak prentkaarten met zijn beeltenis als renner achter zodat hij als bestuurder gemakkelijk zou kunnen worden geïdentificeerd. Mijn cliënt redeneerde om de zaken ‘s anderdaags te regelen.”

Koudste nacht

Toch vond de politierechter het “raar dat iemand zijn auto achterlaat, in bed kruipt en pas de volgende dag om 11 uur opdaagt”. Wat het rijgedrag betrof, sloot de advocaat niet uit dat Zico Waeytens “mogelijk te snel” reed. “Mijn cliënt werd bovendien verrast door het gladde wegdek. Het had geregend en daarna gevroren. Het was de koudste nacht van het jaar.”

Geen commentaar

De politierechter sprak de profrenner ook vrij voor vluchtmisdrijf. Enkel zijn rijgedrag werd beboet met 50 euro (X6). “Zorg dat het niet meer gebeurt”, besloot de rechter. Zico Waeytens vond het vreemd dat er mediabelangstelling was en zei geen commentaar te geven.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier