Wielertoerist gestraft voor aanrijding van fietser

Redactie KW

Een wielertoerist werd dinsdag gestraft omdat hij een fietser had aangereden na een fout inhaalmanoeuvre.

De fietser, een zeventiger uit Vlissegem, raakte zwaargewond. “Ik moest twee operaties ondergaan”, zegt Guido Beirens.

“Ik voel nog elke dag dat ik beperkter ben geworden na het ongeval.” De 79-jarige Guido Beirens uit Vlissegem raakte in september vorig jaar betrokken bij een zwaar ongeval met drie fietsers. Dat werd dinsdag in de Brugse politierechtbank behandeld.

Het ongeval gebeurde langs de Driftweg in De Haan. Guido was daar aan het fietsen toen een tegenligger plots ‘Pas op!’ riep. “Maar ik reed gewoon aan mijn kant”, zegt Guido. “Dat kon dus niet naar mij zijn.” Maar al snel merkte Guido wat er gaande was. Wielertoerist Willy A. (55) uit Huizingen reed plots naast hem. Die probeerde Guido in te halen, maar schatte dat verkeerd in. Om zijn tegenligger nog te ontwijken week hij naar rechts uit en duwde Guido zo tegen het asfalt.

Ik lag meer dan een week in het ziekenhuis en onderging twee operaties

De zeventiger liep een elleboog- en een schouderbreuk op. “Ik lag meer dan een week in het ziekenhuis en onderging twee operaties”, zegt Guido. “Vooral de breuk aan mijn schouder was een complexe. Ik moest uiteraard een hele tijd revalideren.”

Wielertoerist Willy A. verscheen in de politierechtbank voor het ongeval. “Het gebeurde in een bocht”, zei zijn advocaat. “Hij had die tegenligger helemaal niet zien komen en werd plots met die onvoorzienbare hindernis geconfronteerd. Volgens hem heeft hij meneer Beirens ook niet aangereden. Maar goed, die zou ook niet gevallen zijn zonder die hele situatie. Die drie fietsers zijn elkaar simpelweg op de verkeerde vierkante meter tegengekomen.”

De politierechter veroordeelde de wielertoerist tot een boete van 300 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Voor Guido werd een voorlopige schadevergoeding van 7.500 euro uitgesproken. “Ik hoop vooral dat al mijn schade vergoed zal worden”, zegt hij. “Want dat ongeval heeft toch een grote impact gehad. Ik voel nog dagelijks de gevolgen want ik kan mijn arm niet meer boven mijn hoofd tillen. Dat merk ik zelfs bij zoiets alledaags als mijn kleren aandoen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier