West-Vlaanderen rondt evaluatie rampenplan af na Sinterklaasstorm en kettingbotsing A19

Redactie KW

Decaluwé was zeer tevreden over de geboden hulpverlening tijdens en na de kettingbotsing.

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé heeft de evaluatie van het provinciaal rampenplan afgerond. Dat trad in december twee keer in werking na de kettingbotsing op de A19 en tijdens de Sinterklaasstorm. Decaluwé zat dinsdag samen met alle betrokken hulpdiensten. Na elke oefening en na elk reëel incident volgt een evaluatie. Dat is de standaardprocedure. In december 2013 trad het provinciaal rampenplan zelfs twee keer in werking op enkele dagen tijd. Eerst voor de kettingbotsing op de A19, daarna voor de Sinterklaasstorm.

Meer mobiele bedden nodig

Decaluwé was zeer tevreden over de geboden hulpverlening tijdens en na de kettingbotsing, zeker gezien de omvang van het incident en de moeilijke omstandigheden, veroorzaakt door een dichte mist. De evaluatie van de Sinterklaasstorm kreeg wel een belangrijk aandachtspunt. Zo blijkt dat het Rode Kruis slechts 500 ‘mobiele bedden’ heeft voor heel Vlaanderen, en dat euvel wil de gouverneur graag opgelost zien.

Daarnaast kwamen er nog enkele leerpunten aan bod, zoals het gebruik van de communicatiemiddelen, de herkenbaarheid van de hulpverleners op het terrein en de opvang van hulpverleners na noodsituaties.

De gouverneur bedankte nog uitdrukkelijk alle hulpverleners die zich inzetten tijdens de twee provinciale rampen. Hij herhaalde nog eens het belang van het blijven inoefenen van procedures en vraagt dan ook dat alle gemeenten en hulpdiensten minstens een keer per jaar een oefening organiseren.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier