West-Vlaamse brandweerkorpsen massaal naar bedrijfsbrand bij Goemaere in Moeskroen

Redactie KW

Donderdagavond woedde in Moeskroen net over de West-Vlaamse grens een zware brand in slachthuis Goemaere, dat roots heeft in Menen.

In Moeskroen is donderdag een zware brand uitgebroken in slachthuis Goemaere op een industriezone. Volgens burgemeester Alfred Gadenne raakten al zes brandweermannen geïntoxiceerd bij de poging om de vlammen te blussen. Er is ook sprake van een enorme rookontwikkeling. Gevaar voor de volksgezondheid zou er niet zijn. Niettemin werd het personeel van vijf bedrijven in de onmiddellijke omgeving gevraagd om uit voorzorg de gebouwen te evacueren. Het gaat om de bedrijven Devameat, Euro-Meat, Lietaer, Niew Veteli en Debaenst.

Fluvia is aanwezig

Diverse ploegen van de Zuid-West-Vlaamse hulpverleningszone Fluvia zijn momenteel ter plaatse om samen met diverse andere brandweerkorpsen het vuur onder controle te krijgen. Volgens de eerste berichten zouden er vanop de bedrijfssite ammoniakdampen opstijgen, waardoor de politie het bedrijventerrein hermetisch heeft afgesloten.

De zware rookpluim die opstijgt vanop het bedrijf is kilometers ver waar te nemen. Enkele maanden gelegen kwam slachthuis Goemaere al eens in het nieuws toen bekend raakte dat ongeveer 160 banen bedreigd waren. Het vleesverwerkend bedrijf zou ook al een tijd te kampen hebben met financiële problemen. Volgens de vakbonden was toen al het faillissement nakend.

Over een mogelijke oorzaak hoe de brand is ontstaan en of er slachtoffers zijn gevallen is het momenteel nog koffiedik kijken. Maandagavond moesten ook al tal van Vlaamse brandweerkorpsen uitrukken voor een brand net over de grens met Frankrijk, toen was dat in Wervik.

(NSK – Foto NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier