Werkstraf in revalidatiecentrum na dodelijk verkeersongeval

Redactie KW

Lieselot M. moet haar werkstraf in een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers verrichten zodat ze elke dag keihard geconfronteerd wordt met de ellende die roekeloos rijgedrag aanricht.

In de nacht van 4 op 5 juni van vorig jaar reed Lieselot M. (toen 28) met een duizelingwekkende snelheid van meer dan 150 per uur, na een personeelsfeestje naar huis. Op de Iepersesteenweg in Woumen, liep het verschrikkelijk mis. De jonge vrouw week van haar vak af – ze reed in een bocht gewoon rechtdoor – en sloeg te pletter tegen de Porsche Carrera van oud-voetballer Dirk D. De partner van D., die naast hem zat, stierf ter plaatse aan haar verwondingen.

Het ironische gehalte van dit verschrikkelijke ongeval was ongemeen groot voor Lieselot M. Niet alleen was het slachtoffer in de andere auto – de 27-jarige Elien Van Ryckeghem uit Brugge – één van haar beste vriendinnen, bovendien werd M. genekt door haar eigen black box, die het parket allerlei geregistreerde gegevens over het ongeval bezorgde, onder meer over de snelheid waarmee ze reed en het afwijken van haar vak. De black box in de Porsche van De Vriese had de geest gegeven.

De vrouw bleek 1,74 promille alcohol in haar bloed te hebben. Dirk De Vriese had ook te veel gedronken. Hij kreeg van de rechter een boete van 300 euro, waarvan de helft effectief. De politierechter volgde de deskundigen niet die van mening waren dat Lieselot M. beslist in slaap gevallen was achter haar stuur. “Of de snelheid waarmee ze reed het gevolg was van haar slaperige toestand dan wel van pure roekeloosheid, kon de rechtbank niet met zekerheid achterhalen”, aldus de politierechter.

“Net zo min als de feitelijke invloed van haar alcoholgehalte op dit alles. De beklaagde herinnert zich niets meer daarvan en de rechtbank aanvaardt dit. Ze heeft echter de zware mix van vermoeidheid en alcohol onderschat en besloot toch achter het stuur te kruipen. Die onvoorzichtigheid heeft dit fatale ongeval teweeg gebracht. Alcohol zorgt voor tragere reacties, verminderde concentratie en zelfoverschatting.”

Veroordeling

De rechter veroordeelde haar tot 125 uur werkstraf, bij voorkeur uit te voeren in een revalidatiecentrum waar slachtoffers van een verkeersongeval verblijven. Ze moet ook boeten betalen van samen 3.300 euro, de helft met uitstel en krijgt een rijverbod van 6 maand, de helft voorwaardelijk. Een van de voorwaarden is dat ze een aangepaste verkeerscursus volgt. Ze kan haar rijbewijs ook maar terug krijgen als ze slaagt voor medische en psychologische onderzoeken en het theoretische en praktische rijexamen.

Frederiek Wauters, de verdediger van Lieselot M., had het over een “evenwichtig vonnis, waarbij de rechter rekening hield met de specifieke omstandigheden van het ongeval en het blanco strafregister van zijn cliënte. “Het is voor haar ook een erg zware periode geweest, maar ze zal haar straf gelaten ondergaan”, aldus advocaat Wauters.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier