Vrouw van 70 uit Zwevegem riskeert 3 jaar voor brandstichting

Redactie KW

S.M., een 70-jarige vrouw uit Zwevegem, moest zich maandag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor diverse brandstichtingen in en rond haar sociale woning. Volgens de verdediging zouden derden de brandstichters zijn en moet de vrouw vrijgesproken worden.

De feiten waarvan sprake is, vonden plaats in Zwevegem in de zomermaanden van 2014. Op 5 juli was er zowel bij de beklaagden als bij de buren brand. De beklaagde was als enige aanwezig. Op 29 juli werd een brand aangestoken aan een raam ter hoogte van de badkamer. Op 19 augustus werd een plastic tuinmeubel in brand gestoken en op 27 augustus was er brand in de slaapkamer van de vrouw.

Telkens ging het om kleine, aangestoken branden, die zichzelf doofden. Volgens het parket waren de branden van binnenuit aangestoken. Daarom werd S.M. zelf opgepakt als verdachte.

Volgens het openbaar ministerie had de vrouw al een tijd last van haar bovenburen, twee broers. De vrouw diende al 64 klachten in tegen de broers. In dat geschil ziet de procureur haar motief voor de brandstichtingen.

Advocaat vraagt vrijspraak

Een psychiatrisch rapport meldt alvast dat er geen sprake is van een geestesstoornis. Het openbaar ministerie vordert drie jaar cel voor de bejaarde vrouw, waarvan de helft effectief.

De verdediging betwist alle tenlasteleggingen. “Er is wel degelijk sprake van brandstichting, maar de premisse dat de branden van binnenuit zijn ontstaan, is minstens twijfelachtig”, pleit de advocaat van de beklaagde. Volgens de verdediging zijn er voldoende elementen in het onderzoek die kunnen wijzen op de aanwezigheid van derden. Hij vraagt voor zijn cliënte de vrijspraak.

Vonnis op 21 april.

(Belga – Foto NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier