Vrijwilliger ‘Kapitein Iglo’ uit Oostende verongelukt bij quadongeval in Marokko

Herman Leemans (links) op de Nele tijdens een tocht naar Antwerpen © LB
Redactie KW

Herman Leemans, een gekende vrijwilliger op De Nele, is omgekomen bij een quadongeval op vakantie in Marokko.

Leemans zou op 8 november 81 jaar oud geworden zijn. Hij verhuisde na zijn pensioen vanuit Aalst naar Oostende. “Hij is gestorven zoals hij geleefd heeft”, zegt Hubert Rubbens, organisator van Oostende voor Anker.

Kapitein Iglo, zoals Herman Leemans ook wel eens genoemd werd aan boord van de Nele, is gestorven. Over wat er precies gebeurd is in Marokko is nog maar weinig bekend, maar hij zou een ongeval gehad hebben met een quad, zo bevestigt ook goede vriend André Nolf.

Samen zetten ze zich al jarenlang in voor De Nele. Het schip werd op 7 mei 2005 te water gelaten en maakte kort daarop haar eerste zeiltocht. “Herman was er al van bij de start bij”, vertelt André Nolf. “Hij ging mee op de talrijke reizen die we al gemaakt hebben met het schip. Hij was een stuwende kracht op het schip en alles wat erbij hoorde. Als we een helpende hand zochten was hij altijd paraat, het was een man met een gouden hart. Ik ken hem al 52 jaar, van toen hij nog les gaf in Aalst. Hij had een geweldig idee over vriendschap en mensen helpen. Hij geloofde in de goedheid van de mens.”

Hij was geen man om in zijn bed te sterven

Dat Herman mee ging varen met de Nele was geen toeval. “Hij was een avonturier. Daarom trok hij ook naar Marokko voor zijn verjaardag en de verjaardag van zijn vriendin Francine. Hij was geen man om in zijn bed te sterven. Als hij dan toch moest gaan was dit de manier waarop hij het zou gewild hebben.” Wat er precies gebeurd is weten ze ook in Oostende niet precies. Dat hij gemist zal worden is wel zeker. “We zijn nog maar samen naar Antwerpen geweest met de Nele. Herman had zoveel levensvreugde. Hij had nooit een slecht woord over iemand en maakte graag plezier. Hij kwam ook nog altijd overal mee en wou niet plooien. Hij reed op zijn 80ste nog altijd met een zware motor. Ik had hem daar nog voor gewaarschuwd en dan sterft hij nu met een quad”, zucht Hubert Rubbens. “Hij was enorm fier op wat hij deed op de Nele, hij was de nestor van de bende en zal erg gemist worden”, zegt Rubbens nog.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier