Vrijspraak voor brandstichting in Zedelgem

Redactie KW

Een 34-jarige vrouw uit Brugge is door de Brugse correctionele rechtbank vrijgesproken voor opzettelijke brandstichting aan haar toenmalige woning in Zedelgem in november 2015. Het Openbaar Ministerie had drie jaar gevangenisstraf gevorderd.

In de nacht van 7 op 8 november 2015 werden in de Schattingbeekstraat in Zedelgem een BMW en een brommer van het merk Honda in brand gestoken. Ook een Dacia Lodgy werd helemaal vernield. Het vuur sloeg over op de woning van B.W., W.V. en hun drie kinderen, waardoor de gevel grote schade opliep.

Volgens twee vrouwen uit de buurt had W.V. een week eerder al gedreigd om de BMW van haar partner in brand te steken. Relatieproblemen zouden de aanleiding geweest zijn voor die dreigementen. Uit het tuinhuis waren bovendien 48 aanmaakblokjes verdwenen. De vrouw had na de feiten ook een opvallende diepe snee in haar onderarm. Ze werd voor de onderzoeksrechter geleid, maar die besliste om haar niet aan te houden.

De verdediging vroeg de vrijspraak. “Het dossier is zo luchtledig als wat. Enkele eigenaardigheden zijn niet genoeg om een bewijs te hebben. Wat heeft een snijwonde te maken met een brand? “, aldus meester Kris Vincke. Ook de verdwenen aanmaakblokjes vormen volgens de verdediging geen bewijs.

Gelijkaardige brandstichtingen

De advocaat van W.V. merkte op dat andere buren enkele jongeren hoorden weglopen. “Voor en na de feiten zijn er in Zedelgem nogal wat gelijkaardige brandstichtingen geweest waar ze niets mee te maken heeft.” Zo werden in de zomer van 2017 in diezelfde straat nog vier voertuigen op dezelfde manier in brand gestoken.

De rechtbank wierp in het vonnis op dat het onderzoek naar de feiten niet grondig genoeg was gevoerd. Zo werd het slaapkleed van de beklaagde wel in beslag genomen, maar nooit onderzocht op eventuele sporen van brandversnellers. Ook de hypothese van de aanmaakblokjes werd nooit hard gemaakt. Bovendien wijzen twee getuigenverklaringen in de richting van meerdere, andere daders. Die piste werd evenmin onderzocht.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier