Vrachtschip Flinterstar verkeert in slechtere staat dan gedacht

Er lekt nu ook olie uit de voorkant van het vrachtschip. © Belgian Navy - Jorn Urbain
Redactie KW

De Flinterstar, het Nederlandse vrachtschip dat dinsdag voor de kust van Zeebrugge zonk na een aanvaring, is in slechtere staat dan gedacht.

Ter plaatse zijn nog steeds twee Nederlandse oliebestrijdingsschepen aanwezig, de Arca en de Interballast I. Dat laatste schip werd dinsdag opgevorderd door de gouverneur, maar de termijn van die opvordering loopt na de middag af. “We gaan moeten kijken of we de termijn nog kunnen verlengen, en wie zal instaan voor het financiële plaatje”, aldus gouverneur Carl Decaluwé.

Schip in twee breken?

Inmiddels lijkt de toestand van de Flinterstar verslechterd, mits er nu ook olie ontsnapt uit de voorkant. Er wordt ook al gesproken om het schip in twee te breken, omdat het niet meer te redden zou zijn. “We moeten goed op de hoogte zijn van het bergingsplan in het kader van de noodplanning. We zitten deze middag samen met de reder Flinter”, aldus Decaluwé.

Enkele besmeurde meeuwen

Ondertussen hangt het onderzoeksvliegtuig van de BMM, de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee, opnieuw in de lucht om de olievlekken in kaart te brengen. De gouverneur had rond 8 uur donderdagochtend nog geen melding van olie op de Vlaamse kusten. De brandweerkorpsen en Civiele Bescherming blijven wel stand-by. Er is wel al melding gemaakt van enkele besmeurde meeuwen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier