Voorzitter Royal Yacht Club Oostende veroordeeld voor bootongeval

22/06/16 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Hij kreeg een geldboete van 3.900 euro opgelegd, waarvan 2.100 effectief en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Voorzitter Royal Yacht Club Oostende veroordeeld voor bootongeval

De voorzitter van de Royal Yacht Club in Oostende is in de Brugse rechtbank veroordeeld voor het veroorzaken van een zwaar bootongeval op 3 augustus vorig jaar.

Met negen opvarenden aan boord ramde hij vorige zomer de Oostelijke Strekdam. De klap was enorm. Vijf opvarenden werden met zware verwondingen afgevoerd. Een van de slachtoffers, een 24-jarige jongeman uit Bredene, brak zijn rug en is nog steeds aan het revalideren. Door het ongeval moest hij zijn diploma Lichamelijke Opvoeding voorgoed aan de kant leggen.

Verschillende opvarenden verklaarden dat de man te snel voer en er ook alles aan deed om de hulpdiensten niet te moeten verwittigen. De voorzitter stond dan ook terecht voor verschillende aantijgingen: onopzettelijke slagen en verwondingen, schuldig verzuim, het niet naleven van het zee-aanvaringsregelement en het slechte contact met het Maritiem Coördinatiecentrum MRCC. Volgens hem zelf was de apparatuur aan boord was uitgevallen. Hierdoor kon de aanvaring gebeuren. Hij verklaarde in de rechtbank ook nog dat het een gewoon ongeval was dat iedereen kon overkomen zijn. De man was tijdens de aanvaring ook licht geïntoxiceerd, maar werd hiervoor niet vervolgd. Tijdens de vorige zitting vroeg de voorzitter opschorting van straf, maar dit werd vandaag afgewezen.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!