Voorzitter jachtclub Oostende voor rechtbank na ongeval met jacht

Redactie KW

Voorzitter Rudy Dobbelaere van Royal Yacht Club Oostende riskeert een strenge straf voor het veroorzaken van een ongeval met zijn jacht in augustus vorig jaar.

Zijn boot met negen opvarenden ramde de Oostelijke Strekdam bij het binnenrijden van de haven. Vijf slachtoffers werden zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. “Hij speelde met ons leven. Door de crash wordt mijn leven nooit meer hetzelfde”, reageert een verontwaardigde Arne Jonckheere (24).

Arne was één van de opvarenden van de ‘Black Bonito’ en snapt niet wat schipper Rudy Dobbelaere op 3 augustus vorig jaar bezielde. Samen met twee vrienden en zijn vriendin Freeke Bendels (20) kreeg Arne de kans om op een jacht het vuurwerk boven Oostende te bewonderen. Wat een onvergetelijke avond moest worden, draaide uit op een nachtmerrie. Op de terugweg voer het jacht tegen de Oostelijke Strekdam in Oostende. De klap was enorm. “Iedereen aan boord riep dat ze gingen sterven. De chaos was enorm”, getuigt Freeke Bendels, de vriendin van Arne.

Hoge snelheid

Verschillende mensen raakten zwaargewond door de aanvaring. Arne brak zijn rug en is nog altijd aan het revalideren. Helemaal herstellen zal hij waarschijnlijk nooit doen. Ook met zijn diploma Lichamelijke Opvoeding zal hij niks meer kunnen aanvangen. “Hij voer aan hoge snelheid richting haven. Hij speelde echt met ons leven. Tot overmaat van ramp duurde het een eeuwigheid voor de hulpdiensten werden verwittigd. Hij was meer bezig met zijn schip en de hulpdiensten ver weg te houden”, getuigt Arne.

Rudy Dobbelaere moest zich verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen, schuldig verzuim, het niet naleven van het zee-aanvaringsregelement en het slechte contact met het Maritiem Coördinatiecentrum MRCC. “De apparatuur aan boord was uitgevallen. Hierdoor kon de aanvaring gebeuren. Het was ook maar een gewoon ongeval. Het kon iedereen overkomen zijn“, zegt Rudy Dobbelaere, die tijdens de aanvaring licht geïntoxiceerd was.

Mogelijk speelt hij ook zijn vaarbewijs kwijt. De rechter doet uitspraak op 22 juni.

(MM-GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier