Voorschip Flinterstar langzaam maar probleemloos uit het water gehaald

28/06/16 om 20:17 - Bijgewerkt om 20:17

In augustus zal het achterschip geborgen worden, meldt Scaldis, de gezamenlijke vennootschap van DEME, Jan De Nul en Herbosch Kiere.

Voorschip Flinterstar langzaam maar probleemloos uit het water gehaald

In april startte Scaldis met de voorbereidende werken en het mobiliseren van het materiaal. Ondertussen werd de lading uit de ruimen verwijderd en tegelijkertijd werden kettingen onder de boegsectie van de Flinterstar aangebracht.

Maandag startten de hijswerkzaamheden. "Die verliepen zoals gepland, maar langzaam, aangezien het water in het schip weggepompt moet worden", zegt Marc Voorhuis, directeur bij Scaldis. "Te allen tijde was een oliebestrijdingsvaartuig actief om de minimale hoeveelheid gasolie die bij deze operatie vrijkwam op te vangen."

"De volgende stap is het voorschip naar de haven van Zeebrugge brengen en het op een ponton plaatsen, maar ook dat is afhankelijk van de weersomstandigheden", verduidelijkt woordvoerster Vannessa Van Lierde (Galloo). "Van zodra het weer het toelaat zet het ponton daarna koers naar de haven van Gent." Dat zal allicht in de komende dagen gebeuren.

In de Gentse haven zal Galloo starten met de ontmanteling van het gezonken vrachtschip. Het recyclagebedrijf maakt zich sterkt dan 98 pct van de onderdelen een nieuwe bestemming zullen krijgen.

In augustus zal het achterschip geborgen worden.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!