Voor kust van Zeebrugge gezonken vrachtschip lekt olie, geen gevaar voor vervuiling

Redactie KW

Voor de kust van Zeebrugge is dinsdagochtend, omstreeks kwart na vier, een gastanker in aanvaring gekomen met een vrachtschip. Het vrachtschip is gezonken.

Er zaten elf tot twaalf bemanningsleden op het vrachtschip, die konden allemaal gered worden. De kustreddingsdiensten traden massaal in actie om de bemanningsleden van het gezonken vrachtschip op te sporen. Minstens drie Nederlandse reddingsboten, vijf sleepboten en een helikopter kwamen ter plaatse. “Dit is opnieuw een sterke prestatie van onze kustreddingsdiensten. Alle opvarenden zijn uit het water gehaald, en overgebracht naar de haven van Zeebrugge. Maar naast het menselijk leed, is het ook belangrijk om na te gaan wat de gevolgen zijn voor het milieu“, aldus gouverneur Carl Decaluwé.

Gezonken schip lekt olie

De gastanker, het zou gaan om de Al-Oraiq die vaart onder de vlag van de Marshalleilanden, is licht beschadigd. Ontploffingsgevaar is er niet. Het 315 meter lange schip wordt straks naar Zeebrugge gebracht. Het gezonken schip is de Flinterstar, een Nederlands cargoship van 130 meter dat koers had gezet naar het Portugese Bilbao. Het lekt olie, meldt de Veiligheidsregio Zeeland dinsdag.

De Flinterstar zonk voor de kust van Zeebrugge.
De Flinterstar zonk voor de kust van Zeebrugge.© KNRM

Het oliespoor verspreidt zich op de Noordzee in noord-noordoostelijke richting en koerst niet op de kust af. De veiligheidsregio verwacht daarom niet dat de olie op korte termijn op de stranden en langs de kust terecht zal komen. Belgische vaartuigen zijn op zee begonnen met de oliebestrijding.

De Westerschelde, die enige tijd gestremd was door de aanvaring van de Flinterstar met een LNG-tanker, is volgens Rijkswaterstaat weer opengesteld.

Voor kust van Zeebrugge gezonken vrachtschip lekt olie, geen gevaar voor vervuiling
© BELGA

Fluxys verleent bijstand

Gasinfrastructuurbeheerder Fluxys verleent alle bijstand om de methaantanker die betrokken was bij de aanvaring voor de kust van Zeebrugge veilig te stellen. Dat heeft Fluxys, eigenaar en operator van de LNG-terminal in Zeebrugge, dinsdag bekendgemaakt. Het LNG-schip zou licht beschadigd zijn tijdens de aanvaring, met een kleine waterinlaat als gevolg, die onder controle zou zijn. De autoriteiten hebben Fluxys gevraagd om het LNG schip binnen te halen in de LNG-terminal in Zeebrugge. “Fluxys stelt alles in het werk om de autoriteiten de nodige steun te bieden om de methaantanker veilig te stellen in de haven van Zeebrugge”, zo luidt het.

Voorlopig geen gevaar voor vervuiling aan onze kust

De scheepsramp lijkt niet te zorgen voor acuut gevaar voor de Vlaamse kust en het natuurgebied ‘t Zwin. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé dinsdagochtend gezegd tijdens een persconferentie met de laatste stand van zaken. Het gezonken Nederlandse cargoschip Flinterstar had 73 ton ‘heavy fuel’ en 125 ton dieselolie aan boord. Een lek zorgt nu voor een olievlek van ruim een mijl. Het is wel nog niet duidelijk welke olie er precies lekt.

Voor kust van Zeebrugge gezonken vrachtschip lekt olie, geen gevaar voor vervuiling
© BELGA

“Het vliegtuig van BMM (Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee, nvdr) is op dit moment aanwezig om de situatie, nu het niet meer donker is, in kaart te brengen. Ook onze Nederlandse collega’s zijn op de hoogte. Door de wind uit het zuiden zal de pollutie tegen 20 uur de Nederlandse wateren bereiken“, aldus Decaluwé. De kustgemeenten zijn ook verwittigd.

Er is ook al meer geweten over de lading van de Flinterstar. Het gaat om een 3.000 ton staal en ijzer en 140 ton kraanonderdelen. Door die zware lading zonk het schip snel, maar bestaat er ook geen gevaar dat die nog zal verschuiven. Het schip ligt stabiel op een zeebank, net naast de havengeul. Er geldt een veiligheidszone van 300 meter bij het vaartuig.

Voor kust van Zeebrugge gezonken vrachtschip lekt olie, geen gevaar voor vervuiling

Decaluwé gaf nog mee dat er twee lichtgewonden zijn gevallen. De Nederlandse kapitein werd naar het ziekenhuis van Blankenberge gebracht met onderkoelingsverschijnselen. Een matroos van Filipijnse afkomst liep kleine wonden op. De tien andere bemanningsleden werden naar Zeebrugge gebracht waar ze de nodige bijstand krijgen.

Het andere schip, de gastanker Al Oraiq, is rond zeven uur aangemeerd op zijn bestemming in Zeebrugge. Het schip liep amper schade op.

Dinsdagmiddag geven de betrokken diensten nog een persmoment met een stand van zaken rond de olievervuiling.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier