Visser en jonge vader uit Oostende overleden na scheepsongeval voor Engelse kust

Redactie KW

Voor de kust van het Engelse Kent is in de nacht van dinsdag op woensdag een vissersboot uit Zeebrugge gekapseisd.

Omstreeks middernacht raakte de vissersboot, van reder Willy Versluys, in de problemen in Britse wateren en kapseisde het. Dinsdagochtend maakte een passerend vaartuig melding van het ongeval. Het ging om de Assanat Z.582, een Belgische vissersboot uit Zeebrugge.

Visser en jonge vader uit Oostende overleden na scheepsongeval voor Engelse kust
© foto Ship Hunters

Twee van de drie bemanningsleden werden al gevonden. Johny R. (60) klampte zich aan de romp vast. Hij kon woensdagochtend rond 9.00 uur gered worden en mocht intussen het ziekenhuis al verlaten. Minder geluk was er voor de schipper, Eric Maeckelbergh (38) uit Oostende. Hij werd rond 11.45 uur uit het water gehaald en in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed later in het ziekenhuis. De man laat een vrouw en twee kinderen achter, in oktober was zijn moeder nog maar overleden. Een Spaanse visser is nog altijd vermist. De kans dat hij het overleeft, is klein, zegt het MRCC. De temperatuur van het zeewater is op dit moment 8 graden Celsius…

Duikers hebben inmiddels een eerste keer het wrak verkend op zoek naar die laatste opvarende, maar dat leverde geen positieve resultaten op. Omdat de vissersboot in Britse wateren ligt, zijn het de Britse autoriteiten die de actie coördineren. Zij beslissen later of er nog verder wordt gezocht naar de derde visser. De Belgen gaven woensdag bijstand met een reddingshelikopter.

Er loopt een onderzoek bij het West-Vlaamse parket, afdeling Brugge. Over de oorzaak kan het parket nog geen uitspraken doen, maar momenteel lijkt er geen sprake te zijn van strafrechtelijke feiten.

Het ongeval deed zich voor op een plaats die populair is bij vissers, omdat er weinig vaarroutes zijn. Maar net omdat er maar weinig bewegingen zijn in die omgeving, duurde het lang voordat het ongeval werd opgemerkt. Een passerend vaartuig maakte pas woensdagochtend melding, terwijl het schip al kapseisde omstreeks middernacht.

(JR/FV/BELGA)

>> Ondernemer uit Ichtegem overleefde 10 uur op zee door zich aan romp vast te klampen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier