VIDEO Zevekote geëvacueerd door gifwolk, ruime regio komt in gevarenzone

Redactie KW

Door de draaiende wind moeten ook de inwoners van Koekelare, Zande en Sint-Pieters-Kapelle ramen en deuren gesloten houden.

Alle 570 inwoners van het dorp moesten daarom hun woning verlaten. “Alle woningen zijn momenteel geëvacueerd”, zegt burgemeester Bart Halewyck. “De mensen kunnen terecht in cultureel centrum Zomerloos. De brandweer, civiele bescherming en ik zijn aanwezig op de plaats van het ongeval. Niemand mag naar huis vooraleer het gevaar geweken is. Wanneer dat is, kan niemand voorspellen. De tank van het mestverwerkingsbedrijf in de Bazelaar was voor twee derden gevuld, dus er kan nog 16.000 liter ontsnappen.”

De ‘gifwolk’ waaide de eerste uren vanuit het westen richting centrum van Zevekote en de E40. Een agent kreeg ademhalingsproblemen en krijgt op dit moment zuurstof toegediend. De autosnelweg werd even afgesloten. Na een negatieve meting werd die terug opengesteld. Een helikopter van de federale politie volgt de verplaatsing van de wolk op. “Door de draaiende wind is de wolk aan het uitdeinen”, meldt politiezone Kouter. “De gevaarzone groter wordt. Hierdoor komen ook Zande, Koekelare en Sint-Pieters-Kapelle in gevaar. Daar moeten alle inwoners ramen en deuren gesloten houden.”

Een gespecialiseerde firma is volop bezig met de voorbereidingen om de tank leeg te pompen. “Het effectief leegpompen zal een drietal uur in beslag nemen“, meldt politiezone Kouter.

VIDEO Zevekote geëvacueerd door gifwolk, ruime regio komt in gevarenzone

Een van de vele gezinnen die hun woning moesten verlaten, is dat van Jurgen en Florence Vandycke uit de Zevekotestraat. “Toen ik omstreeks 18.10 uur thuiskwam van mijn werk, vroeg de politie me om de ramen en deuren gesloten te houden”, vertelt Florence. “Een kwartier later kwamen ze al terug met de dwingende oproep om ons huis te verlaten. En terecht, want je kon het echt wel ruiken. We konden naar de sporthal, maar we zijn naar mijn schoonouders in Westkerke gereden. We blijven er zolang we een bericht krijgen dat het veilig is. Desnoods blijven we hier zelfs overnachten.”

Ook Linda Hillewaere, die naast het bedrijf Bed & Breakfast Nieuwhof uitbaat, verblijft momenteel bij haar schoonouders. “De wind blies de andere kant uit en ik dacht eerst dat het wel oké zou zijn”, vertelt ze. “Maar nadat ik mijn zoontje van zijn basketbaltraining had opgehaald, mocht ik van de politie niet meer tot aan onze woning. Ik vroeg nog of ik eventueel mijn gastenboek mocht halen, maar zelfs dat mocht niet. Alle zeven kamers van onze zaak waren door de start van de paasvakantie geboekt, maar ik kon mijn gasten niet bereiken. Ze hebben me dan zelf opgebeld, waarna ik hen helaas moest meedelen dat hun verblijf niet kon doorgaan. Het is een tegenslag, maar nog meer van onze buren. We hebben nu een extra dag vakantie, al is het dik tegen onze zin. En we moeten nu zelf nog een overnachting zoeken…”

VIDEO Zevekote geëvacueerd door gifwolk, ruime regio komt in gevarenzone

We spraken ter plaatse ook met Catherine Allary en Peggy Vandeweghe uit de Zevekotestraat en de Veenstraat. “We hebben op vraag van de politie onze woning verlaten, het werd eigenlijk allemaal heel goed geregeld”, zijn ze vol lof voor de ordediensten. “We dachten aanvankelijk dat het om een uitslaande brand ging, maar het bleek toch wel helemaal iets anders!” Peggy vertrok sowieso niet zonder haar huisdieren, een hond en een kat.

Rik Reynaert uit de Zevekotestraat was in de tuin aan het werken toen hij iets verdachts rook. “Plots passeerden de brandweer en de politie”, vertelt hij. “Ik ben alle ramen en deuren dicht gaan doen en in de verte zagen we gele rook. We zijn dan naar de opvang hier gekomen. Kunnen we vanavond niet meer terug naar huis, dan kan ik terecht bij familie in Gistel.”

VIDEO Zevekote geëvacueerd door gifwolk, ruime regio komt in gevarenzone

De hele situatie is ook slecht nieuws voor Caroline Maenen en Alain Arnoys van pizza- en pastarestaurant Ratatouille in Zevekote. “We hebben het restaurant moeten sluiten, terwijl het voor vanavond volledig vol zat”, zuchten ze. “Daarenboven mislopen we zo ook nog alle afhaalbestellingen. Er zaten al mensen in het restaurant, die zijn moeten weggaan. Andere klanten bellen ons op omdat ze over de ramp gehoord hebben. Voor ons is dit puur omzetverlies, zeker zo bij het begin van de paasvakantie. Alles wat we al hadden voorbereid zullen we mogen weggooien.”

VIDEO Zevekote geëvacueerd door gifwolk, ruime regio komt in gevarenzone

Chelsea Durhem uit de Zevekotestraat kwam juist terug van haar werk toen de ellende in het dorp begon. Ze heeft haar zeven maanden oude dochtertje Lily-Rose Bogaert bij haar op de schoot. “Mijn schoonmama is eerst om ons kindje geweest en heeft vervolgens mij opgehaald”, getuigt ze. “Ik heb een flesje en twee pampers voor haar mee. Ze is een beetje moe maar het gaat. Ze beseft het niet. Ik heb ook nog een zoontje van 4 jaar maar die is op dit moment gelukkig bij mijn ex.”

VIDEO Zevekote geëvacueerd door gifwolk, ruime regio komt in gevarenzone

(FJA/ON/DJ – Foto’s DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier