VIDEO Mogelijk aangestoken brand zet jeugdlokalen op de Barakken in Menen in lichterlaaie

© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

In de Zuidstraat in Menen is deze zaterdagmiddag een zware uitslaande brand uitgebroken in een voormalige school waar nu jeugd- en repetitielokalen zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=rvH5_iwaYPM

Zaterdagmiddag kreeg de brandweer van Menen om 15:34 uur de oproep om een brand te blussen. Het bleek om de gebouwen te gaan in de Zuidstraat in Menen. Deze gebouwen, die in vroegere jaren een school was, worden nu gebruikt om jeugdbewegingen onderdak te bieden voor hun vele activiteiten. Voor de brandweer bleek dit niet zomaar een brand te zijn waar men gewoonlijk mee te maken krijgt. “We hebben een grote moeite om deze brand te blussen. Wel hebben we de situatie onder controle maar we hebben momenteel een watertekort”, aldus de luitenant van de brandweer.

De brandweer van Menen kreeg intussen de hulp van de brandweer uit Lauwe, Zwevegem, Moeskroen, Kortrijk, Wervik, Moorsele en Vichte. Er wordt momenteel beslist of men met het water uit de Leie zal kunnen werken of niet. Een 50 tal brandweerlui zijn momenteel in de weer om deze brand te blussen. Vele omstaanders werden geëvacueerd voor hun eigen veiligheid. Volgens de bewoners is er nog niet beslist om hen uit hun woningen te halen wegens de enorme zwarte rookontwikkeling die kilometers ver te zien is.

Volgens Kevin Labeeuw van de jeugddienst van Menen komt deze rookontwikkeling vooral door de vernieuwde isolatie van het plafond. De brand werd ontstaan in de materiaalruimte, maar het parket moet nog uitwijzen of er kwaad opzet in het spel was of niet. Burgemeester Martine Fournier betreurt vooral het verlies van dit gebouw die héél veel materiaal herbergde van de jeugdwerking. “Het is héél jammer dat dit allemaal weg is nu. Er zijn ook muziekinstrumenten verwoest in de brand van drie verschillende groepjes die daar hun repetitie ruimte hadden. Het belangrijkste is uiteraard dat er geen gewonden gevallen zijn”, zegt de burgemeester. Volgens de brandweer zal het blussen waarschijnlijk nog tot middernacht duren.

Volgens getuigen zou er ook een explosie zijn geweest. “Dat kan ik echter niet bevestigen omdat ik niet te plaatse ben, maar ik vernam wel al dat het gebouw volledig verwoest is”, aldus Piet Beirlaen, coördinator Interventie van brandweerzone Fluvia. “Ook de vermoedens dat de brand is aangestoken, kan ik nu nog niet bevestigen. Er was eerst vrees dat er nog iemand in het gebouw aanwezig was, maar dat bleek later niet te kloppen. Naast een brandweerman, die licht gewond is geraakt aan zijn hand, zijn er geen gewonden. Het gaat om een oud gebouw dat gezet is geweest in een periode waarin er nog maar weinig voorschriften waren in verband met brandveiligheid. Naar branduitbreiding toe is dat natuurlijk niet ideaal.”

De locatie van de brand wordt op zaterdagmiddag meestal gebuikt door de KSA, maar vandaag dus gelukkig niet. Zondagmorgen raakte bekend dat er een deskundige is aangesteld om de brand te onderzoeken. De oorzaak is nog niet duidelijk. Getuigen geven aanwijzingen dat er mogelijk kwaad opzet in het spel is.

De brandweer heeft de hele nacht nageblust tot zondagmorgen 8 uur. De preventiemaatregel om ramen en deuren dicht te houden wordt opgeheven. De brandweer zal zondag nog de daken van de dichtstbijzijnde woningen afspuiten en de straten reinigen. De technische dienst van de stad Menen ruimt de brandresten verspreid in de omliggende tuinen verder op.

(Nicolas Verhaeghe)

VIDEO Mogelijk aangestoken brand zet jeugdlokalen op de Barakken in Menen in lichterlaaie
© Nicolas Verhaeghe

VIDEO Mogelijk aangestoken brand zet jeugdlokalen op de Barakken in Menen in lichterlaaie
© Nicolas Verhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier