VIDEO Gigantische vuurzee legt kerk van Anzegem in de as

16/10/14 om 21:55 - Bijgewerkt om 21:55

Bron: Kw

Donderdagavond heeft een gigantische brand de kerk van Anzegem volledig in de as gelegd. Enkel de muren staan nog recht. Bisschop Jozef De Kesel ging ter plaatse om de gelovigen een hart onder de riem te steken. Er vielen geen gewonden.

VIDEO Gigantische vuurzee legt kerk van Anzegem in de as

Foto WDA

De Sint-Janskerk van Anzegem is donderdagavond volledig in vlammen opgegaan. De gedeeltelijk beschermde kerk zou die avond onderdak bieden voor een filmvoorstelling. De realiteit achterhaalde de fictie. Toen er nog een koorrepetitie gepland was, merkte men rook op het oksaal. Enkele beelden waren ook naar beneden gekomen en een groot stuk van de achterste muur was ingestort. Eerst werd geprobeerd om de brand zelf te blussen, maar dat lukte niet. Een man die de vuurzee te blijf probeerde te gaan, moest nadien zelf verzorgd worden.

VIDEO Gigantische vuurzee legt kerk van Anzegem in de as

Foto WDA

De kant van de kerk dichtst bij het gemeentehuis ging al vlug in de vlammen op. De brandweer kon weinig anders dan het immense gebouw gecontroleerd laten uitbranden. Ook de kerktoren moest er aan geloven.

De kerk had recent een grondige restauratiebeurt achter de rug, maar is er nu erger aan toe dan ooit tevoren. De brandweerkorpsen van Anzegem, Kluisbergen en Waregem kwamen ter plaatse. Enkele woningen en winkels aan de overkant van de Kerkstraat werden preventief gekoeld. De brandweer bleef nog uren bezig met de nabluswerken in een poging de sacristie te redden. Dat lukte: de sacristie en alle kostbaarheden die erin stonden, bleven gevrijwaard, meldde het gemeentebestuur van Anzegem donderdagavond rond 21 uur.

De nabijgelegen appartementsgebouwen werden uit voorzorg tijdelijk ontruimd. De bewoners werden opgevangen in een zaaltje in de dichte omgeving en mochten rond 20.30 uur terug naar hun woonst.

Bisschop Jozef De Kesel kwam naar Anzegem om de gelovigen een hart onder de riem te steken. Een defecte chauffageketel ligt aan de oorzaak van het inferno. Naar verluidt waren er al langer problemen mee door een slechte werking.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!