VIDEO Gemeentelijk rampenplan afgekondigd door hevige brand in carwash in Oostkamp

© JVM
Redactie KW

Een hevige brand heeft donderdagochtend de Carwash Wildemeersch langs de Gaston Roelandtsstraat ter hoogte van de Rampe in Oostkamp compleet verwoest.

De brandweer snelde massaal ter plaatse, maar dat de brand was zo hevig dat ze die enkel gecontroleerd kon laten uitbranden. De aanpalende bedrijven werden preventief ontruimd en drie mensen raakten bevangen door de rook. Een iemand werd naar het ziekenhuis overgebracht. De dikke zwarte rookpluim was tot kilometersver in de omtrek te zien en de omwonenden werden gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Ook het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd omdat de rookontwikkeling giftige stoffen bevatte.

https://www.youtube.com/watch?v=hOGwg-sPyyM

Het vuur ontstond om 8.30 uur in de machinekamer achteraan de carwash. Vermoedelijk lag een kortsluiting aan de verwarmingsketel aan de oorzaak van de brand. Zaakvoerder Mike Wildemeersch, die achter zijn bedrijf woont, had de deuren van zijn carwash net geopend. “We waren nog maar net met onze dagtaak begonnen toen de zaak zich plots vulde met een dikke rook. Ik probeerde het vuur eerst nog zelf te bestrijden, maar dat bleek onmogelijk. Het is onwaarschijnlijk hoe snel het ging. Je hoort dat wel eens, maar ik heb het nu helaas met eigen ogen moeten vaststellen. Binnen de kortste keren sloegen de vlammen uit het dak. Ik ben dan maar naar buiten gerend. Gelukkig waren op dat moment nog geen klanten in de zaak.”

Foto Afr
Foto Afr

Regelrechte ramp

Mike nam de carwash destijds over van zijn vader en heeft de laatste twee jaar de zaak stelselmatig vernieuwd. “Enkel de gevel moest nog worden aangepakt. Dit is een regelrechte ramp.” Volgens de brandweer bleef de woning achteraan de zaak relatief gevrijwaard. De Oostkampse schepen Martin Vanhollebeke is op de site achter de carwash bezig met de bouw van een toonzaal voor zijn tegelbedrijf. “We zaten net in een werfvergadering toen de brand uitbrak”, zegt hij. “Het is ongelooflijk hoe snel het vuur om zich heen greep.”

Defect

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge besliste om geen branddeskundige ter plaatse te sturen. De brandweer kon immers duidelijk vaststellen dat een technisch defect in de carwash de boosdoener was.

(AFr/JVM)

https://www.youtube.com/watch?v=fWc-2zTY-fA
VIDEO Gemeentelijk rampenplan afgekondigd door hevige brand in carwash in Oostkamp
© AFr

VIDEO Gemeentelijk rampenplan afgekondigd door hevige brand in carwash in Oostkamp
© AFr

VIDEO Gemeentelijk rampenplan afgekondigd door hevige brand in carwash in Oostkamp
© AFr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier