VIDEO Dader van ongeval met vluchtmisdrijf bedreigde zijn medepassagiers

De fietser was op de terugweg van een fuif toen hij omstreeks 3.20 uur aangereden werd in de 's Graventafelstraat. © WSG
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Robert P., de Pool die zaterdagnacht Arne Mende aanreed en vluchtmisdrijf pleegde, was ladderzat. Dat verklaart Karolina D., een van de Poolse passagiers die in de Iveco Daily zat toen het ongeluk gebeurde.

Bij monde van haar advocaat Jasper Bolle uit Roeselare doet Karolina D. uitgebreid haar verhaal in de pers omdat ze zich onheus behandeld voelt door het Ieperse parket. “Het parket had aanvankelijk gecommuniceerd dat twee passagiers voorgeleid werden voor de onderzoeksrechter na een aantal tips, maar dat klopt niet”, zegt Jasper Bolle. “Mijn cliënte heeft zichzelf aangemeld. Ze wordt beschuldigd van schuldig verzuim, maar eigenlijk heeft ze alles geprobeerd om de Poolse bestuurder te doen stoppen.”

Karolina P. is een 19-jarige Poolse die deze zomer werkte in een serrebouwbedrijf in Zonnebeke. “Zij start in oktober met haar studies logopedie, maar voor ze aan haar studies begon wou ze iets van Europa zien”, vertelt meester Bolle. “Haar ouders gingen akkoord, maar dan moest ze er wel zelf voor betalen. Vandaar dat ze hier in de streek drie maanden werkte, volledig legaal. Op het bedrijf waar ze werkte, had ze kennis gemaakt met Magda (de vriendin van Robert P., red.). Robert P. kende ze dus maar zijdelings, doordat hij enkele keren in het bedrijf kwam om Magda op te zoeken.”

Met zijn vieren naar een KLJ-fuif

“Op de bewuste avond is mijn cliënte met haar collega Magda meegeweest naar die fuif. Ze werden gebracht door Robert P.”, vervolgt Jasper Bolle. “Toen ze ‘s nachts omstreeks 2.30 uur wilden vertrekken, stelden ze vast dat ze nog enkele drankbonnen hadden. Ze hadden nog wat pintjes gehaald, maar toen bleek dat ze niet naar buiten mochten met hun drank. Daarop hebben Robert P. en Magda die drank nog ter plaatse snel soldaat gemaakt. Onmiddellijk daarna zijn ze vertrokken. Robert en Magda moeten behoorlijk boven hun theewater geweest zijn, want mijn cliënte verklaart dat het zelfs niet meer mogelijk was om er een gesprek mee te voeren.”

“Hij bedreigde hen en zei dat ze moesten zwijgen of dat hij hen anders wel zou vinden in Polen”

Ondanks de duidelijk alcoholintoxicatie kroop Robert P. toch nog achter het stuur van zijn Iveco Daily en reed langs de ‘s Graventafelstraat richting Ieper. “Ze waren nog maar net vertrokken toen Karolina een klap hoorde. Ze zag schade aan de voorruit, maar kon door het beletterde zijraam niet in de berm naast haar kijken. Ze zei meteen dat hij moest stoppen om te kijken wat er aan de hand was, maar hij stopte niet. Haar medepassagier Gregorz G. (38) – ook een collega van Karolina en Magda – lag te slapen. Karolina slaagde erin om hem wakker te maken en samen konden ze ook met Magda contact maken. Magda slaagde er dan op haar beurt in om Robert P. te overtuigen om terug te keren. Alleen stopte hij niet op de plaats van het ongeval. Hij gaf alleen maar meer gas en stoof volle bak naar de snelweg. Zelf zag Karolina de fiets of de jongen niet liggen, maar ze vermoedt dat Robert P. het wel moet gezien hebben.”

Passagiers uit bestelwagen gedumpt

Via Passendale en Beselare reed Robert P. de A19 op. “Na een poos heeft hij mijn cliënte en Gregorz midden op de autosnelweg – dat moet ergens rond Kortrijk geweest zijn – uit de bestelwagen gedumpt. Hij bedreigde hen en zei dat ze moesten zwijgen of dat hij hen anders wel zou vinden in Polen”, vervolgt Jasper Bollen. “Karolina en Gregorz stonden daar langs de kant van de snelweg. Ze praten geen Nederlands of Engels en konden dus niet meteen naar de politie bellen. Uiteindelijk hebben ze een Poolse kennis, vermoedelijk ook een collega, opgebeld om te vragen om hen op te pikken. Dat heeft nog uren geduurd omdat die persoon hen niet onmiddellijk vond. Eenmaal ze gevonden waren, bracht die persoon hen naar het bedrijf waar ze werkten en overnachtten. Daar hebben ze hun verhaal gedaan tegen hun werkgever. De volgende dag zijn ze met een tolk – die ze trouwens zelf gezocht hebben – naar de politie gestapt om zich aan te geven.”

“Ze moet ter beschikking blijven van het parket, wat ze uiteraard zal doen”

Karolina D. werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter op verdenking van schuldig verzuim. De onderzoeksrechter liet de vrouw gisteren na ondervraging terug naar huis gaan. “Ze staat op het punt om terug te keren naar Polen want ook haar ouders zijn doodongerust“, zegt haar advocaat. “Dat is geen probleem want de onderzoeksrechter legde haar niet de voorwaarde op om in het land te blijven. Ze moet gewoon ter beschikking blijven van het parket, wat ze uiteraard zal doen.”

Gregorz G. wél nog in de cel

Gregorz G. bleef na ondervraging in de cel. “Het is mij ook een raadsel waarom. Hoewel ze niet samen naar de politie stapten zondag, vermoed ik dat hij zich ook vrijwillig heeft aangemeld. Op basis van wat mijn cliënte verklaarde zou die man dus ook witgewassen moeten zijn”, besluit Jasper Bollen.

Vermoedelijk zijn Robert P. en zijn vriendin diezelfde nacht nog naar hun thuisland Polen gevlucht. “De verdachte staat internationaal geseind”, zegt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet. “Polen is lid van de EU. Er zijn dus uitleveringsverdragen. Als hij daar wordt opgepakt, gaan we ervan uit dat hij vrij snel aan ons land zal worden overgedragen.”

(TOGH – Foto a-WSG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier