VIDEO Aanrijder niet schuldig aan dood Sander (17)

De fiets van Sander belandde meters verderop in een weiland. © CLY
Laurens Kindt

De 24-jarige automobilist uit Wielsbeke die vorig jaar een 17-jarige jongen aanreed langs de Kanaalweg in Oostrozebeke, met dodelijk gevolg, heeft geen schuld aan dat ongeval. Dat oordeelde de politierechter in Kortrijk. De chauffeur had nochtans gedronken en reed te snel. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Het ongeval dateert van 1 november vorig jaar. De 17-jarige Sander Prat was samen met zijn broer Steven (20) naar de Koppenbergcross gegaan en was met de fiets onderweg van het station in Ingelmunster naar zijn huis in Oostrozebeke. De twee fietsers hadden geen voorlicht meer, want die waren gestolen aan het station. Ter hoogte van de Kanaalweg ging het fout. Oudere broer Steven stak de weg over, Sander volgde maar werd gegrepen door de Audi van een 24-jarige man uit Wielsbeke. De jongen kwam met een harde klap op het wegdek terecht en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De bestuurder van de Audi bleek gedronken te hebben en reed volgens de vaststellingen van de verkeersdeskundige 115 kilometer per uur, waar slechts 90 kilometer per uur toegelaten is. Toch pleitte zijn advocate dat het ongeval niet te vermijden was. “Mijn cliënt was al te dicht genaderd bij de fietsers, hij kon ze onmogelijk ontweken hebben, ook al zou hij slechts 90 kilometer per uur gereden hebben”, klonk het.

Rijverbod

De politierechter volgde die redenering en zei dat er twijfel was omtrent de vermijdbaarheid van het ongeval. “Bovendien was er geen fietsverlichting en was ook de weg bijzonder slecht verlicht op die plaats“, motiveerde de politierechter. Voor de alcoholintoxicatie veroordeelde hij de Wielsbekenaar tot een maand rijverbod en een boete van 1200 euro, waarvan 300 euro effectief. De familie van Sander stelde zich geen burgerlijke partij tegen de bestuurder van de wagen. De familie liet weten dat ze geen strenge straf wensten voor de man. De moeder van Sander had eerder al een gesprek met de aanrijder van haar zoon en verklaarde ook dat de man welkom was op de begrafenis van Sander.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier