Verlamde handbiker ontsnapt aan gewisse dood onder vrachtwagen in Zandvoorde

Redactie KW

Langs de Kasteelstraat in Zandvoorde bij Oostende gebeurde dinsdagavond een spectaculair ongeval. Handbiker Hans De Gryse uit Eernegem kwam er met zijn ligfiets onder een vrachtwagen vast te zitten.

Het ongeval gebeurde iets na 16 uur, net na schooltijd. Hans De Gryse uit Eernegem stond er met zijn handbike te wachten op de overstekende kinderen. Achter hem een vrachtwagen, die de ligfiets echter niet kon zien. Eens de kinderen gepasseerd waren, werd Hans gegrepen door de vrachtwagen.

Omstaanders grijpen net op tijd in

“Ik hoorde mijn achterwiel kraken“, vertelt Hans. “Gelukkig is iemand voor de vrachtwagen gesprongen. Een ander persoon trok de deur van de vrachtwagenbestuurder open. De man kon gelukkig tijdig stoppen. Was hij doorgereden, dan was ik wellicht onder de achterwielen terechtgekomen. Ik heb veel geluk gehad.”

Ik vreesde dat ik verschillende breuken had opgelopen. Die voel ik niet, dus het was afwachten

Verschillende mensen waren getuige van het ongeval en verwittigden de hulpdiensten. De wijkagent was meteen ter plaatse, vrij snel gesteund door extra politiepatrouilles. De Kasteelstraat werd afgesloten voor alle verkeer, waardoor Zandvoorde een tijd niet te bereiken was voor wie van de autosnelweg of via de Zandvoordestraat kwam. Een ziekenwagen en het medische urgentieteam kwamen ter plaatse om de eerste zorgen toe te dienen.

Hans bleef bij bewustzijn, maar hij zat wel gekneld tussen de vrachtwagen en zijn handbike. Gezien zijn verlamming voelde hij geen pijn. “Ik vreesde dat ik verschillende breuken had opgelopen. Die voel ik niet, dus het was afwachten”, zegt Hans. De brandweer van Oostende kwam ter plaatse om de man uit zijn benarde situatie te bevrijden.

Als bij wonder niks gebroken

Ondanks alles kon er zelfs een glimlach af bij Hans. “Ik werd goed opgevangen door de hulpverleners. De ambulancier was blijkbaar onder de indruk dat ik zo positief was, maar ik heb al veel meegemaakt in mijn leven. In 2010 raakte ik verlamd na een zwaar motorongeval. Sindsdien zit ik in een rolstoel. Maar bij de pakken zitten doe ik niet”, zegt Hans.

De Eernegemnaar werd overgebracht naar het AZ Damiaanziekenhuis in Oostende. Daar bleken de verwondingen als bij wonder mee te vallen. Uit de foto’s die genomen werden, bleek dat er niets gebroken was. Tegen de avond mocht Hans al naar huis. “Ik heb geluk gehad. De schouder doet wat pijn door de aanrijding, maar ik ben vooral blij dat ik niks gebroken heb. Want voor iemand die verlamd is zou het zo nog moeilijker zijn om zich te verplaatsen”, besluit Hans.

(DJ / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier