Varkensboer meet schade op na zware brand Zerkegem

Redactie KW

Twee stallen zijn helemaal verwoest en zo’n 1.200 dieren bleven in de brand. “Gelukkig is er heel wat collegialiteit binnen onze branche.”

Varkensboer Jeroen Roose (44) kwam gistermorgen toe op zijn bedrijf in de Barletegemweg in Zerkegem na een korte nacht. Donderdagavond ontstond er brand in één van zijn varkensstallen. Het vuur verspreidde zich snel en zette twee stallen in lichterlaaie.

“Meer varkens redden was geen optie”

Jeroen kreeg omstreeks 20.30 uur een melding van een stroomonderbreking op het bedrijf binnen op zijn smartphone. “Ik was op dat moment in De Haan”, zegt hij. “Toen ik buiten stapte, zag ik de rookpluim hangen. Ik kon eerst niet geloven dat dat er iets mee te maken had.”

Het was de broer van Jeroen die samen met zijn vrouw als eerste op het bedrijf arriveerde. De vlammen sloegen toen al uit het dak. Maar het koppel slaagde er toch in om honderd varkens uit aanpalende stallen te halen en te redden. “Ze waren daarmee bezig toen wij toekwamen”, zegt Jeroen. “Uiteraard ben ik ze daar heel dankbaar voor. Dankzij hen zijn die varkens er nog. De brandende stallen binnen gaan om de rest te redden was geen optie. Daarvoor was het vuur veel te hevig.”

Deel van levenswerk kwijt

De varkensboer kon dus niet anders dan met lede ogen aanzien hoe zijn stallen in vlammen opgingen. Hij is al 25 jaar zaakvoerder van zijn bedrijf en ziet het dan ook als zijn levenswerk. “Donderdagavond had ik dan ook het gevoel dat ik daar een deel van kwijt speelde”, zegt hij. “Dankzij de brandweer is het “maar” een deel ervan, want zij hebben de aanpalende gebouwen kunnen vrijwaren.”

De hulpdiensten kwamen met verschillende korpsen ter plaatse om het vuur te bestrijden. Ze hadden het dan ook niet makkelijk om de metershoge vlammen te doven. Bovendien lokte de brand zoveel kijklustigen dat de hulpdiensten zelfs gehinderd werden.

Werk gaat verder

In de getroffen stallen zaten 1.000 biggetjes en 200 zeugen. Die zullen allemaal naar de verbrandingsoven gebracht worden. “De mensen gaan het misschien niet geloven, maar ik heb daar echt wel hartzeer van”, zegt Jeroen. “Het gaat toch om heel veel jonge dieren en wij willen daar hoe dan ook het beste voor. Van aan de geboorte tot op het moment dat ze geslacht worden. Of dit financieel ook een zware klap is? Laat ons zeggen dat we hier goed tegen verzekerd zijn.”

Ondertussen moet Jeroen alles verder opvolgen met de verzekering. Maar de boerenstiel staat niet stil. “We zitten ook nog met zeugen die moeten werpen. Gelukkig is er heel wat collegialiteit binnen onze branche. Ik kreeg al vier telefoontjes van collega’s waar we enkele dieren mogen onderbrengen. En dat doet toch ook wel deugd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier