Vader die surfende zoon uit water wilde redden stelt het goed

De 16-jarige surfer Tybo bij het ziekbed van vader Jan. © MM
Redactie KW

De surfer en zijn vader die maandag door de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst uit het ijskoude zeewater werden gered, stellen het goed.

“Ik werd meegesleurd in het water door een golf van twee meter hoog toen ik Tybo wou helpen”, zegt papa Jan, die de nacht in het ziekenhuis doorbracht. Beiden zijn van Blankenberge.

De heldhaftige beelden van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst die maandagmiddag vier surfers uit het wilde zeewater voor de jachthaven van Blankenberge redden deden ondertussen al massaal de ronde. De 16-jarige surfer, met jarenlange ervaring, raakte even voor 17 uur in de problemen toen hij werd meegesleurd door de stroming en vast raakte met zijn surfplank onder het Oosterstaketsel.

Papa Jan (47) wou zijn zoon te hulp schieten, maar een golf van twee meter hoog sleurde hem mee het ijskoude water in. “Minutenlang hebben we ons vastgehouden. Om ons in veiligheid te brengen, moesten we een stukje zwemmen naar de havengeul. De stroming was daar veel rustiger. Papa durfde echter niet meteen, waardoor we daar vast zaten”, getuigt surfer Tybo.

Reddingsvest

Omstaanders verwittigden de hulpdiensten. Een politiepatrouille die als eerste ter plaatse was, wierp hen een reddingsvest toe. Het was Tybo (16) die zijn vader hielp de vest aan te doen. Uiteindelijk slaagden vader en zoon, met behulp van nog twee surfers die in rustig water de zee insprongen, erin zich in veiligheid te brengen. “Ik moest afgelopen nacht in het ziekenhuis blijven voor verzorging. Straks mag ik zeker naar huis“, aldus papa Jan. Zijn zoon Tybo (16) liet alvast weten nog altijd te willen surfen in de toekomst.

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier